Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i test 'jednog prsta' ili 'štipanja'

Mama o automobilskoj nesreći sa sinom (10 mj.) 'Život mu je spasila sjedalica okrenuta suprotno od smjera vožnje'

Instagram/jax.and.i
15.03.2022.
u 10:30

U trenutku nesreće Zoe je bila u autu sa desetomjesečnim sinom, a život mu je, kaže, spasila autosjedalica okrenuta suprotno od smjera vožnje...

Ne bi li pomogla da se spriječi barem jedno stradavanje djeteta u automobilskoj nesreći, Australka Zone je na svom TikToku podijelila svoju najgoru uspomenu; nesreću koju je doživjela s tada 10-mjesečnim sinom u autu, kao i savjete roditeljima na što da pripaze kad je dijete iza u autosjedalici.

Stjuardesa otkrila stroga pravila i što rade prije ulaska putnika u avion

1/32

Zoe je ispričala kako je sa sinom Jaxom prije dvije godine krenula u posjet roditeljima, a iako je vožnja trebala trajati samo 20 minuta, mama i dijete nisu stigli do odredišta; putem su doživjeli sudar u kojem je Jax pretrpio ozbiljne ozljede glave; frakturu lubanje, krvarenje na mozgu i rastrgan ligament u vratu...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZOE (@jax.and.i)

Jaxova je autosjedalica bila iza mene, okrenuta suprotno od smjera vožnje i sigurna sam da mu je to; kao i testovi 's jednim prstom' i 'test štipanja', spasilo život - ispričala je mama za Mirror i objasnila da je riječ o dva testa koji pokazuju je li pojas sjedalice dovoljno zategnut: test s jednim prstom kaže da, ako između djetetove ključne kosti i pojasa može stati više od širine jednog prsta, pojas nije dovoljno zategnut, a test 'štipanja' da, ako se pojas uhvati palcem i kažiprstom i može ga se 'uštipnuti'; također nije dovoljno zategnut, bez obzira na to kako je okrenuta autosjedalica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZOE (@jax.and.i)

Zoe kaže da je Jaxona od rođenja u auto sjedalicu stavljala tako da su i sjedalica i dijete okrenuti prema stražnjem dijelu vozila, jer je pročitala da u takvom položaju djeca prilikom nesreće ipak najrjeđe ozbiljno stradavaju...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZOE (@jax.and.i)

Prema hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama sva djeca mlađa od pet godina moraju u vožnji biti u autosjedalici koja je pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili kopčama u vozilu. Djeca od pet do 12 godina starosti moraju biti na posebnom postolju prilagođenom njihovoj visini, tako da ih se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke, piše hums.hr (Hrvatska udruga menadžera sigurnosti).

Sjedalice se moraju prilagođavati djetetu

Iako je većina autosjedalica univerzalna i odgovara svakom tipu automobila, preporučuje se da ju roditelj prije kupnje probno postavi u vlastiti auto, a pažnju treba obratiti i na dob i kilažu djeteta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ZOE (@jax.and.i)

Uz to, preporuka je da se djeca što duže voze u sjedalicama koje su postavljene suprotno od smjera vožnje; s tim da sjedalice za novorođenčad; grupa 0; moraju biti tako postavljene, a u njima se bebe voze dok ne prijeđu maksimalnu dopuštenu visinu ili težinu.

Budući da većina djece prije prvog rođendana preraste te sjedalice, dalje se preporučuju konvertibilne sjedalice koje se mogu postaviti i tako da dijete gleda prema naprijed; grupa 1; no i dalje se preporučuje njihovo postavljenje suprotno od smjera vožnje.i vezanje pojasom s pet točaka uporišta (ramena, bedra i prepone).

Liječnica pokazala kako bi trudnice trebale nositi sigurnosni pojas u automobilu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije