Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjere Vlade

Majka 14-mjesečne bebe otišla u zatvor

KRISTIĆ
25.05.2010.
u 09:10

Đurđica Kristić, nekadašnja članica Uprave Kamen – Ingrada i prva suradnica Vlade Zeca, otišla je na izvršenje zatvorske kazne u trajanju dvije godine.

Đurđica Kristić, nekadašnja članica Uprave Kamen – Ingrada i prva suradnica Vlade Zeca, otišla je na izvršenje zatvorske kazne u trajanju dvije godine i 11 mjeseci. S njom neće biti njena četrnaestomjesečna kćerka Maja, kako je Đ. Kristić to željela i tražila.

Pet kaznenih postupaka

Na izvršenje zatvorske kazne Kristićeva je prvi put otišla 14. siječnja ove godine nakon što je Vijeće Županijskog suda u Požegi odbilo njezinu molbu da joj se odlazak u zatvor odgodi do navršenja godine dana života tada desetomjesečne kćerkice. Naime, ona je do tada već dobila maksimalnu zatvorsku odgodu odlaska na izvršenje zatvorske kazne od 20 mjeseci zbog visokorizične trudnoće te rođenja djeteta sredinom ožujka prošle godine. Međutim, kako objašnjava njezina odvjetnica Sandra Pavić, ona je s druge strane imala pravo, isto tako po zakonu, da dobije odgodu odlaska na izvršenje kazne zatvora do godine dana života djeteta.

Međutim, sud je bio mišljenja da je ona svoje pravo maksimalne odgode zatvora već iskoristila. S obzirom na tu odluku Kristićeva je tada zatražila da u zatvor povede i svoje dijete koje je tada još uvijek dojila.

– Za prihvaćanje prijedloga da majka sa svojim djetetom bude u zatvoru ne postoji zakonska osnova, ni po Obiteljskom zakonu ni po Zakonu o izvršenju zatvorske kazne – stoji u obrazloženju koje je poslao Općinski sud u Požegi, a koje je poslije potvrdio i Županijski sud nakon žalbe Đurđice Kristić. Naime, po zakonu dijete može biti u zatvoru od treće godine života, ali samo ako se rodilo dok je majka izdržavala zatvorsku kaznu. S obzirom na to da joj nije bilo udovoljeno da dijete povede u zatvor, zatražila je odgodu izvršenja kazne, što joj je sredinom veljače Županijski sud u Požegi, odnosno sudac izvršenja Berislav Devčić i dopustio u trajanju od 90 dana.

- Nakon što je prošlo to vrijeme ona se uredno javila na izvršenje zatvorske kazne - potvrdio je Branimir Miljević, predsjednik Županijskog suda u Požegi. Smještena je u ženskoj kaznionici u Požegi.

- Nadala se da će biti smještena na otvoreni dio kaznionice, što bi joj omogućilo da dobiva izlaske za vikend kako bi viđala dijete. S obzirom na to da se protiv nje vodi 4-5 kaznenih postupaka koji su u tijeku, ona ne može dobiti otvoreni dio – objasnila je njezina odvjetnica Sandra Pavić koja je dodala da su Općinskim sudu podnijeli zahtjev da se sve te optužnice spoje u jednu i da se njezina djela za koja je optužuju tretiraju kao produljeno kazneno djelo jer se u svim optužnicama radi o sitom kaznenom djelu koje se odnosi na različita vremenska razdoblje. Općinski sud se o tome još nije očitovao.

Igraonica iza rešetaka

– Nakon dva, tri tjedna posjetit ću je da vidim gdje je raspoređena i da li radi. Potom ćemo pokušati sve napraviti kako bi češće viđala dijete. Ona definitivno neće dopustiti da joj dijete dolazi u posjet u zatvor iako za to ima mogućnosti, tamo postoji čak i prostor za igraonicu gdje se majka s djetetom može poigrati kada joj dođe – kazala je odvjetnica Pavić.

Inače, Đ. Kristić osuđena je zajedno s Vladom Zecom zbog zlouporabe položaja na tri godine i osam mjeseci zatvora, ali joj je kazna nakon žalbe smanjena na 2,5 godine. Kako je u međuvremenu osuđena na još jednu jednogodišnju kaznu zbog istog djela, kazne su joj objedinjene u jedinstvenu kaznu od dvije godine i 11 mjeseci. S obzirom na to da je u pritvoru bila 10 mjeseci, za odsluženje joj ostaje još dvije godine i mjesec dana.

Pravobraniteljstvo za djecu ne komentira pojedinačne slučajeve, rekli su nam.

Komentara 20

IS
istima
10:04 25.05.2010.

Neće dopustiti da je dijete posjećuje u zatvoru, a molila da bude sa njom u zatvoru ?!.. To dijete se i rodilo da bi poslužilo za izbjegavanje odsluženja kazne.

SI
sikert
10:07 25.05.2010.

ARCANIUS sa svojih 28 godina za studenta si malo agresivan ali i pravedan. Kriminal treba kazniti zato je i ostala trudna da izbjegne zatvor, no zeznula se.

SI
sikert
09:51 25.05.2010.

Najbolji je završetak teksta \"Pravobraniteljstvo za djecu ne komentira pojedinačne slučajeve, rekli su nam\".- pa šta onda komentiraju-kada netko napastuje grupu djece ili se dogodi incest nad više članova obitelji ao njenom djetetu što će biti s njim ne, za kakav to posao primaju novce -za nerad-zna se. nije ona tako sirota, kada je prvi put nakon 10 mjeseci izašla iz pritvora kupila je stan i novi auto i nitko nije pitao otkud joj lova i ne bi li trebala tu lovu vratiti jer je puno više \"protrajbala\" sa Vladom Zecom uz pomoć bivšeg župana Bagarića koji za ništa do sada nije odgovarao a izdavao je bjanko mjenice Zecu. DORH čito nekog štiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije