Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvorac moderne Indije

Mahatma Gandhi napustio nas je prije 74 godine, a iza sebe je ostavio citate pune mudrosti: Ovo su neki od najboljih

@myogi.adityanathji
31.01.2022.
u 13:23

Indijska je vlada 1995. godine povodom 125. godišnjice Gandhijeva rođenja pokrenula Međunarodnu nagradu za mir nazvanu Gandijeva nagrada za mir koja se dodjeljuje i danas

Prije 74 godine, 30. siječnja 1948. godine Indiju i svijet šokiralo je ubojstvo indijskog Oca nacije; odvjetnika, antikolonijalnog nacionalista, političkog etičara i prvog državnog vođe koji se na političkoj sceni glasno suprotstavljao bilo kakvom nasilju - Mahatma (sanskrtski za "visoke duše" ili "časne ljude") Gandhija.

Tvorac moderne Indije i najveći borac za njenu neovisnost od Velike Britanije ubijen je na ulicama New Delhija u 79. godini života, dok je s pra nećacima hodao prema molitvenom sastanku...

 5 stvari koje o svom vjenčanju ne biste trebali otkrivati na društvenim mrežama

1/9

Njegov je ubojica Nathuram Godse bio povezan s ekstremističkom strankom Hindū Mahāsabhā koja je Gandija smatrala prepopustljivim prema Pakistanu i odgovornim za gubitak dijela teritorija za koji su smatrali da pripada Indiji, a ubio ga je s tri hica iz pištolja iz neposredne blizine, udaljen svega 20-ak centimetara. 

Očekivano, Gandhijevo je ubojstvo u zemlji izazvalo veliki šok i žaljenje, a uslijedile su i međureligijske borbe i nasilje protiv kojeg se Gandhi cijeli svoj život zdušno borio.

Ipak, Indija i svijet prepoznali su njegovu veličinu i utjecaj, čemu možda najviše svjedoči činjenica da je indijska vlada 1995. godine povodom 125. godišnjice Gandhijeva rođenja pokrenula Međunarodnu nagradu za mir nazvanu Gandijeva nagrada za mir koja se i danas dodjeljuje pojedincima i institucijama za  doprinos društvenoj, ekonomskoj i političkoj transformaciji nenasiljem i drugim "gandijskim metodama".

Gandhijev se rođendan 2.listopada obilježava svake godine u Indiji i u svijeta, a u skladu s rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2007. godine taj se dan obilježava kao Međunarodni dan nenasilja. Uz taj spomen na ovog mirotvorca, čovječanstvu su ostali i brojni Gandhijevi mudri citati koji su kao kratke upute za život bez nasilja, a njihova mudrost i danas širi perspektivu i pojedince diljem svijeta motivira da budu najbolje verzije sebe...

  • Izreka, “oko za oko” će samo dovesti do toga da cijeli svijet postane slijep.
  • Više volim mirno i hrabro umrijeti nego ubijati. Ali tko nema te hrabrosti, neka se radije vježba ubijati i da bude ubijen nego da sramno izbjegava opasnosti. Jer tko bježi, vrši nasilje svjesno; bježi zato što nema hrabrosti da ubijajući i sam bude ubijen.
  • Strah nije tjelesna bolest. Strah je ubojica duše.
  • Umjetnost ratovanja je umjetnost uništavanja ljudi, a politika je umjetnost zavaravanja.
  • Tamo gdje se mora birati između kukavičluka i nasilja– ja sam za nasilje.
  • U istinu vjerujemo ako je izrekne siromah, a povjerovat ćemo i u laž ako je izrekne bogati nevaljalac.
  • Govori samo ako će to popraviti tišinu.
  • Nijedna se zemlja nije nikad uzdigla, a da nije bila pročišćena u ognju patnji.
  • Ma koliko bila okorjela nečija ćud, rastopit će se na vatri ljubavi. Ako se pak ne promjeni, to znači da vatra nije bila dovoljna jaka.
  • Nenasilje je najjača sila kojom čovječanstvo raspolaže. Ono je moćnije od najmoćnijeg oružja ikad izmišljenog od strane čovjeka.
  • Ako želiš vidjeti promjenu u svijetu, moraš postati ta promjena.
  • Vjerovati u nešto, a ne živjeti to, e to je nečasno.
  • Nema puta k miru. Mir je put.
  • Čovjek često postaje ono što o sebi misli. Ako budem stalno ponavljao kako neke stvari ne mogu učiniti, vjerojatno je da i neću moći. Suprotno tome, ako vjerujem da mogu, sigurno ću steći sposobnost da to učinim.
  • Ljubav je najjača snaga koju sebi svijet može predstaviti, a istovremeno i najskromnija.

Kiropraktičar otkrio: Ove poze za spavanje opasne su za zdravlje!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije