Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privremeni smještaj

Mace u Buksi na sigurnom čekaju svoje udomitelje

Buksa Kutina
Foto: Privatni album
1/7
12.02.2014.
u 20:07

Faun iz Kutine brine se o 19 mačaka, no uskoro bi ih moglo biti više jer sezona mačića još nije počela

Društvo prijatelja životinja Faun iz Kutine ima četiri člana. Marina, Tomisla i Jelena tu su od 2007., kad je društvo i osnovano, a prije dvije godine pridružila im se i Ivona. Trenutno se brinu o 14 napuštenih mačaka, još 5 ih je kod privremenih udomitelja, a na brizi imaju i 6 pasa.

Nakon godina u kojima su se snalazili kako znaju i umiju da bi pomogli životinjama koje su spašavali, smještali su ih u kleti i domove prijatelja, u vlastite domove te kod privremenih udomitelja, prošle godine konačno su naišli na razumijevanje grada Kutine.

Pomagali su svi

- Sredinom 2013. novi gradonačelnik dodijelio nam je prostor koji je godinama propadao. Uz pomoć dragih ljudi koji su svakodnevno dolazili raditi s nama, uspjeli smo naš novi prostor učiniti boljim. Nazvali smo ga Buksa – priča Jelena Lacković, tajnica Udruge.

Foto: Robert Demo

- S prostorom su došli i problemi pa su se neki počeli buniti da ne žele pse i mačke u svom susjedstvu. Pronašli smo kompromis i u Buksi su sada samo mačke. Psi su i dalje kod privremenih udomitelja, no imamo ih samo dvoje – kaže tajnica.

U Buksi je jedan odvojeni boks za mice koje dolaze s ulice, za još jedan nemaju novca. Sve što su imali potrošili su na uređenje zapuštenog prostora, a ni to ne bi uspjeli bez pomoći donatora. Željeli bi micama omogućiti i izlazak u vanjski, osigurani prostor, u kojem bi za ljepših dana mogle uživati na suncu. Želja je puno, a novca premalo za sve. Dosta se potroši i na hranu i lječenje bolesnih. U Buksi je jednom bilo 30 mačaka, no kako tek dolazi vrijeme napuštanja mačića, kažu, neće ih dugo biti samo 13.

Traže dom

Među micama koje traže dom je i Okica, mačka pronađena na parkiralištu s teškom ozljedom oka koje se nije moglo spasiti. Ima 7 mjeseci i sterilizirana je. Tonku su pronašli u centru Popovače, danima se skrivala ispod automobila. Druželjubiva je i zaigrana, ima 8 mjeseci i sterilizirana je. Tu je i crna zelenooka Naomi te slijepa Mona, jedina preživjela iz legla prerano odvojenog od mame. Petomjesečna Neda u Buksu je došla bolesna, no nakon oporavka izrasla je u krasnu mačku. Anna je svoje mačiće na svijet donijela u jednoj šupi, ima dvije godine i sterilizirana je. Annin mačić Tumba na svijet je došao s deformiranim zadnjim nogama, no to ga ne sprječava da se igra i trči. Coco ima sedam mjeseci i obožava sjediti u krilu. I najstariji među mačkama. Željko, ima 10 godina. U Buksi je pronašao spas od lutanja Kutinom, nakon što su ga vlasnici izbacili.

Želite li im pomoći donacijama, ili udomiti nekog od njihovih štićenika, nazovite 091/4859146.

Ključne riječi

Komentara 1

EV
evropljanin
18:16 18.02.2014.

nemogu vjerovati da su hrvati toliko narod bez srca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije