Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Ljubljenje je odlično za mentalno i fizičko zdravlje: Smanjuje stres, sagorijeva kalorije..

Shutterstock
03.11.2022.
u 21:33

Možda neće sagorijeti toliko kalorija kao trčanje, no ubrzava vaš metabolizam otprilike dvostruko više od uobičajene brzine

Svi znamo da je ljubljenje prilično sjajno, a posebno kada ljubite nekoga do koga vam je stvarno stalo. Naravno, ljubljenje je i odličan oblik predigre, no ispostavilo se da ono zapravo dolazi i s ozbiljnim zdravstvenim dobrobitima, piše She Knows.

Sedam mjesta gdje svaka žena želi da je ljubite, a ni jedno nisu - usne!

1/7

Sagorijeva kalorije

Možda neće sagorjeti toliko kalorija kao trčanje, no ubrzava vaš metabolizam otprilike dvostruko više od uobičajene brzine. Liječnica Sharon Stills tvrdi da ljubljenje sagorijeva čak 2 do 3 kalorije u minuti, pa sljedeći put kada ležite s partnerom na kauču i gledate film, potaknite sagorijevanje kalorija čak i u mirovanju.

Pospješuje povezivanje

Ljubljenje potiče intimnost i jača povezanost. Kako tvrdi liječnica, tijekom ljubljenja proizvodimo hormon oksitocin koji se često naziva i hormon ljubavi, jer uzrokuje da se vežemo. 

Potiče uzbuđenje i poboljšava seks

Čest seks može poboljšati sve, od zdravlja srca do samopouzdanja, a ljubljenjem se većinom uvijek započinje predigra nakon koje slijedi seks. Seksualna terapeutkinja Carol Queen tvrdi da je ljubljenje moćna vrsta predigre, te da pomaže povećati šanse da će oba partnera doživjeti dobro i ugodno erotično iskustvo. 

Pomaže u borbi protiv bolesti

Možda zvuči kontraintuitivno, ali izmjenjivanje pljuvačke je odličan način da se obranite od virusa, a pogotovo ako sve to ljubljenje dovodi do seksa. Studija provedena na Sveučilištu Wilkes 2004. godine, otkrila je da da su sudionici studije koji su imali seks jednom ili dvaput tjedno, imali više razine imunoglobulina A, koji se bori protiv infekcija. 

Povećava sreću

Ljubljenje oslobađa endorfine, a oni vas čine sretnima. Vrlo jednostavno.

Snižava kolesterol

Prema studiji iz 2009. godine, u časopisu Western Journal of Communication, autori su otkrili da nježno ponašanje, uključujući ljubljenje, može imati pozitivan učinak na vaš kolesterol. Nakon šest tjedana istraživanja, testirana grupa pokazala je poboljšanja u percipiranom stresu, zadovoljstvu vezom i ukupnom serumskom kolesterolu. 

Smanjuje stres

Liječnica Stills tvrdi da ljubljenje snižava razinu kortizola, koji je hormon stresa i ima negativan učinak na naš imunološki sustav. Dakle, ako možete smanjiti stres i te negativne učinke jednostavnim postupkom kao što je ljubljenje, činite to što češće možete.

Terapeutkinja otkriva što treba izbjegavati za dobar odnos sa svekrvom: 'Nemojte se nikada žaliti na muža!' 

Komentara 1

DU
Deleted user
00:51 04.11.2022.

Ovakve clanke je sramotno objavljivati usred PANDEMIJE RESPIRATORNIM PUTEM PRRNOSIVOG VIRUSA! Ljubljenje??? Pa sto vam je??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije