Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
puno dobrobiti

Ljubljenje, grljenje, maženje može ojačati imunitet

poljubac
Reuters/PIXSELL
30.01.2013.
u 11:20

Grljenje, maženje, ljubljenje - potaknut će proizvodnju oksitocina koji povezuje s partnerom

Istraživači su prije nekoliko dana otkrili da grljenje s bliskim osobama može olakšati stres i tjeskobu, smanjiti krvni tlak, pa čak i pojačati pamćenje - ali grljenje sa strancima može imati suprotan učinak. Stručnjaci vjeruju da je dodatni poticaj hormon oksitocin koji se luči već i pri najmanjem zagrljaju. Oksitocin ima više smirujući učinak na žene nego muškarce, a u jednoj drugoj studiji učinak kratkog zagrljaja u jutarnjim satima pomaže pregurati stresan i težak dan na poslu, prenosi Huffingtonpost. Možda najbolja vijest je da grljenje nije jedini način na koji ćete potaknuti vaše zdravlje i imunosni sistem.

 

Maženje

Možemo ga nazvati i proširenim zagrljajem - maženje također oslobađa oksitocin koji može smanjiti krvni tlak i ujedno nas povezati s partnerom. Maženje može pomoći boljoj komunikaciji s partnerom.

- Neverbalna komunikacija može biti vrlo moćan način za reći svom partneru, "moj/moja si". Maženje je način da se kaže "znam kako se osjećam". To nam omogućuje da osjećamo da nas partner poznaje kako to riječi ne mogu prenijeti - govori bračni savjetnik David Klow. 

Ljubavno šaputanje

Čak i samo provođenje vremena zajedno, bez dodirivanja, možete utjecati na snižavanje krvnog tlaka nego kada vrijeme ne provodimo s nekime tko nam nije bitan. Trud koji ulažemo dok komunicirano samo može ojačati vaš odnos.

Ljubljenje

Naravno, ljubljenje također utječe na razinu oksitocina i kortizola, i, baš kao i grljenje i maženje, može smanjiti stres. Ljubljenje čisti zube jer povećava proizvodnju sline koja uklanja bakterije i pomaže u borbi protiv nakupljanja zubnog plaka.

Seks

Osim što vam omogućuje opuštanje i potrošnju kalorija, vrijeme među plahtama može vam pomoći da se učinkovitije borite protiv bakterija i gripe. Dokle god vaš partner nije bolestan, nekoliko seksi seansi tjedno može potaknuti proizvodnju određenog broja antitijela koja se bore protiv prehlade. Seks također omogućuje bolji san, zahvaljujući opuštajućem djelovanju oksitocina i povećanju hormona prolaktina koji se obično povisuje tijekom sna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije