Naslovnica Lifestyle Zanimanja u turizmu

Ljetni mjeseci bili su sjajni, vraćam se raditi i dogodine!

Mladi slastičar iz Osijeka uživa u Tučepima
25. rujna 2017. u 12:36 9097 prikaza
Tibor Opačić
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/5

Turistička godina još je u punom jeku, ali tradicionalno najplodniji mjeseci su iza nas i može se slobodno reći da su bili sjajni. Pristiglo je u prvih osam mjeseci 2017. 14 posto više turista nego lani, dok je noćenja bilo 13 posto više. Samim time, razloga za osmijeh ima napretek. Ujedno, turistički je sektor još jednom potvrdio da uistinu jest pokretač hrvatskog gospodarstva. A sve to ne bi se postiglo bez uzajamnog truda svih aktera u njemu.

Iskustva su mi odlična, od posla, smještaja, prehrane i organiziranja posla. Naravno, upoznao sam i jako dobre i kvalitetne ljude, tvrdi 21-godišnjak.

Kroz ovih nekoliko mjeseci ponudili smo cijeli niz osobnih iskustava zaposlenih u turističkom sektoru i prikazali sve čari rada u njemu. A prvi koji se odlucio pružiti uvid u ono što slijedi kroz ljetne mjesece bio je slastičar Tibor Opačić (21) iz Osijeka. Najavio je odličnu špicu turističke godine još u svibnju, baš prije početka rada u Tučepima. Sjajio je pritom optimizmom pa sad kad je najveća gužva iza njega odlučio ponovno podijeliti doživljaje i iskustva kako bi potvrdio da su sva optimistična očekivanja bila itekako opravdana.

Prilika za učenje

- Jako sam zadovoljan jer sam znanjem i iskustvom na dobitku. Ocijenio bih posljednje mjesece čistom peticom, ali nije gotovo. Godtiju će biti do sredine listopada, a samim time i posla, barem u mom slučaju. No, najveće gužve u hotelu Jadran, gdje radim, zabilježene su krajem srpnja i kroz cijeli kolovoz - kazao je u razgovoru za Večernji list vedri Tibor.

Završio je Turističko-ugostiteljsku školu Osijek, smjer slastičar. Odmah je znao da ga taj posao zanima jer uživa u pravljenju slastica od malih nogu. Voli ih raditi sve, od voćnih kolača, kolača od sira, bundeve, smokve... a posebni specijaliteti kojima oduševljava goste jesu "brownies", torta od bundeve i ferrero rocher. Ali, ovih posljednjih mjeseci potražnja je bila na vrhuncu za neke druge slastice, što uvijek dobro dođe da se nauči nešto novo i usavrši tehnika.

Tibor Opačić | Autor : Duško Marušić Čići/PIXSELL Foto: Duško Marušić Čići/PIXSELL Turista je ove godine bilo oko 11 posto više nego lani

- Najviše se naručivao američki keks sa sladoledom, čokoladni mousse s malinama, mille feuille i torta od sira. A da sve bude kako treba pomagao je šef kuhinje Berislav Lacković, kojem sam zahvalan na svemu što me naucio i vrlo sam sretan što sam imao prilike raditi s njim. Posebno sam mu zahvalan što nam je omogućio napisati i organizirati menu sa slasticama. Naime, on obuhvaća 14 dana ponude, bogat je različitim vrstama kolača i tehnike za njihovu pripremu se razlikuju. Svidjelo mi se i što je gotovo sve s čim radimo domaće proizvodnje jer tome se teži u hotelu. A pazimo i da svaki dan u ponudi bude minimalno jedna slastica bez glutena te jedna za vegane. Uistinu, u takvom okruženju i takvom načinu rada mnogo se nauči, posebno za nekog mladog kao ja - govori 21-godišnji Osječanin.

Ne želi propustiti priliku

Inače, Tiboru je ovo četvrti put da radi tijekom špice turističke godine na Jadranu, a prije toga je i tijekom srednjoškolskog obrazovanja odrađivao praktičnu nastavu u osječkim hotelima. Dakle, iskustva mu ne nedostaje iako je još uvijek iznimno mlad. Ali je i iznimno ambiciozan, motiviran te vrlo pristupačan i pozitivan, što su korisne odlike za rad u turizmu. Zato ima samo riječi hvale za sve što je doživio proteklih mjeseci.

- Iskustva su mi odlična, od posla, smještaja, prehrane i organiziranja posla. Naravno, upoznao sam i jako dobre i kvalitetne ljude, što po osobnosti, što po profesionalizmu. Nadodao bih i da je većinom riječ o mladim ljudima, što me posebno raduje jer sam proteklih godina češće radio sa starijima. Ukratko, atmosfera na poslu bila mi je zbog svih tih okolnosti još bolja - prepričava Tibor.

Naravno, vraća se na isto radno mjesto i dogodine, ne želi propustiti priliku koja mu se otvorila te preporuča svima da se okušaju raditi u turizmu.

- Dogodine se nadam još boljoj organizaciji posla i prostoru za napredak. A vjerojatno ćemo doraditi i menu, raditi još detaljnije na njemu i nabaviti novu opremu. Posebno me u svemu ovome raduje što osjećam da se ovdje teži prema napredovanju i što postoji osjetno razumijevanje mladih ljudi - zaključio je Tibor Opačić.

restoran Fig DRUGAČIJI PRISTUP Turistima treba posvetiti pažnju i razgovarati s njima Dugi otoko SKRIVENI DRAGULJ Posao u turizmu ponekad djeluje predobro da bi bio istinit Maja Uhoda KORAK PO KORAK Turistički sustav nagrađuje najupornije i najbolje
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan