Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiziraju suze

Leće u oku same mjere šećer u krvi i šalju podatke na mobitel!

kontaktne leće
Tomislav Miletić/PIXSELL
16.07.2014.
u 22:00

Google i Novartis - Velike kompanije zajedno izrađuju pametne kontaktne leće

Dijabetičari će uskoro moći zaboraviti na svakodnevne ubode iglica kojima si mjere razinu glukoze u krvi.

Švicarska farmaceutska tvrtka Novartis potpisala je s Googleom ugovor o zajedničkom razvoju “pametnih” kontaktnih leća koje će same mjeriti razinu šećera u krvi i podatke slati na mobitel korisnika. Kontaktne leće analizirat će suze i očnu tekućinu korisnika koji ih nosi, a rezultati će biti poznati u samo nekoliko sekundi.

Ovakav proizvod bit će veliko olakšanje za 382 milijuna ljudi širom svijeta, koliko ih prema posljednjim podacima boluje od dijabetesa. Obje tvrtke očekuju kako će njihovo rješenje imati i veliki komercijalni uspjeh jer će tržište uređaja za mjerenje šećera u krvi, prema najnovijim istraživanjima, do 2017. biti vrijedno 12 milijardi dolara, zbog čega na tržišta medicinske opreme i aparata izlaze i ostali proizvođači elektroničkih uređaja poput Applea ili Samsunga.

>>Samo tri dana nakon operacije uz leće pacijenti savršeno vide

>>Naočale nisu samo modni dodatak! Zaštitite oči kao kožu od sunca

Komentara 1

M3
Miške 3
14:44 17.07.2014.

To su čipovi za mačke i pse. Tako da budete potpuno roblje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije