Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSOMNIJA

Kvalitetan san ne mora biti vaša nemoguća misija

03.12.2008.
u 12:17

Dogodi li vam se ponekad da zaspite pred omiljenom serijom, no čim se pokušate opustiti u toplini kreveta san jednostavno ne dolazi na oči? Riječ je o stanju premorenosti i samo se rijetki sretnici danas mogu pohvaliti kako s ovim problemom nisu upoznati. Na sreću ukorak s globalnom krizom, kapitalističkim sustavom rada idu i ponuđena rješenja stručnjaka kako zakrpati organizam da bi već iduće jutro hrabro krenuli u nove radne pohode.

Dakle bez obzira koliko vam stresan posao bio i vaš san može biti redoviti, miran i čvrst, bez trikova, uz malo discipline i pridržavanja nekoliko jednostavnih pravila. Za početak...

Držite se rasporeda spavanja

Tijelo voli rutinu, barem što se spavanja tiče. Potrudite se na počinak krenuti uvijek u otprilike isto vrijeme, što se odnosi i na vrijeme buđenja. To bi se pravilo trebalo primjeniti i vikendima, što znači izbjegavajte nadoknadivanja sna spavanjem do podneva.

Ako ne možete zaspati, ustanite se iz kreveta i potiho nešto radite (čitanje knjige gotovo uvijek djeluje). Prispava li vam se nemojte zaspati izvan kreveta, vratite se u postelju.

Odjenite se za spavanje

Odjenite udobnu odjeću za spavanje. Laganija pidžama uvijek je bolji izbor od onih izrađenih od debljih materijala. Osim pidžame to naravno može biti sportska majica ili kratke hlačice. Temperatura tijela prije spavanja pada, tijekom noći raste, da bi se ponovno snizila neposredno prije buđenja.

Ne štedite na madracu

Vrlo često se madrac poistovjećuje s krevetom. Kada kupimo novi krevet s madracom tu prestaje briga o obnavljanu madraca. Maksimalni vijek madraca trebao bi biti 10 godina jer s vremenom gubi na čvrstoći i kvaliteti općenito.

Lagano vježbajte

Vježbanje nekoliko sati prije odlaska na počinak opušta tijelo. Pri tome nemojte pretjerivati, kod takvih vježbi ne želite se puno znojiti i ubrzati puls, već rastegnuti i relaksirati mišiće.

Bez televizora u spavaćoj sobi

Istraživanja su pokazala da su djeca s televizorom u sobi u kojoj spavaju imala puno više problema sa spavanjem od onih čija je soba bila bez zračenja katodnih cijevi. Isto vrijedi i za odrasle.

Klonite se kave i alkoholnih pića 4 do 5 sat prije odlaska na spavanje. Kofein stimulira mozak što nikako ne želimo u kasnim večernjim satima. Alkohol će vas omamiti i olakšati uranjanje u san, ali će smanjiti vrijeme provedeno u stadiju dubokog sna.

Očistite spavaću sobu.

Eliminirajte sve zvukove i svjetla koja bi mogla ometati mirnu noć. Tako na primjer, budilicu s svjetlećim brojkama prekrijte tkaninom kako ne biste morali primjećivati njezino treptanje.

Smanjite termostat, niža temperatura dobro djeluje na spavanje. Prostoriju u kojoj spavate uredite s umirujućim bojama u nijansama plave i zelene. Crvena, narančasta i žuta previše su stimulirajuće za carstvo snova.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije