Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Tajne vina

Kutjevačka graševina

Proizvodnja vina u Kutjevu ima gotovo 800 godina dugu pisanu povijest.
21. prosinca 2017. u 09:34 1043 prikaza
Kutjevačka Graševina
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

1232. godine u Kutjevu je sagrađen jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi. Kroz stoljeća predanog rada razvila se strast i znanje koje su omogućile proizvodnju poznatih vina. U Kutjevačkom podrumu nalazi se i najbogatija vinska arhiva u Hrvatskoj. Vlasnici podruma mijenjali su se kroz stoljeća ali vinska proizvodnja i tradicija Kutjevačkog kraja su se očuvali. Kutjevo je danas simbol hrvatske vinske kulture.

Vrhunska graševina predstavlja prvo vrhunsko vino kontinentalne Hrvatske. Ima raskošnu aromu zrelog grožđa, sklad svih komponenti sorte i jednu posebnu plemenitost u okusu koju je teško definirati. Aroma je lijepo oblikovana, a okus je reljefan, profinjen i pun, bogat ekstraktom koji završava s karakterističnom i blagom gorkosti.

Graševina de Gotho proizvedena je iz grožđa s posebnog vinogradarskog položaja Hrnjevac, malo kasnije branog. Profinjeno, slojevito i kompleksno, ovo je vino moćnog okusa i mirisa, fine zrelosti i dugog trajanja nakon što je šest mjeseci odležalo u novim barrique bačvicama.

Graševina Turković vrhunsko je polusuho vino s posebnog položaja Vetovo, brana u fazi prezrelog grožđa kada je 10% bobica već u sušicama. Predstavlja slojevito vino, šarolikih cvjetnih nota s aromom dozrela voća harmonično spojenom s gorkošću orašastih plodova te protkano svježinom citrusnih nota.

Vrhunsku kvalitetu vina Kutjeva d.d. potvrđuju brojne osvojene medalje na domaćim i svjetskim vinskim natjecanjima poput Concours Mondial de Bruxelles, Decanter World Wine Awards, Festival graševine.

Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?