Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA RAZLIKU OD OSTATKA SVIJETA

Kućni ljubimac? Ne može, mi smo dom za umirovljenike!

šetnja
Photos.com
21.01.2010.
u 18:34

Više je studija u svijetu potvrdilo pozitivne učinke životinja na ljude i u domovima za starije osobe. Ne nedostaje ni priča o tome koliko je bilo više zadovoljstva među starijima, primjerice, u domu u Nebraski u kojem je mačka jednog od stanara okotila mačiće. Ili u onom u čijem dvorištu žive ptice, zečići, psi, mačke, pilići... Brojke su potvrdile dojam osoblja da su stanari zadovoljniji i vitalniji; u pet godina smrtnost je bila 15 posto manja nego u domu bez kućnih ljubimaca.

Stanari zgrade u zagrebačkoj Ilici već nekoliko dana ne viđaju crnu mačku Lolu bake Franke. Mačka više ne izlazi, samuje u stanu, a baka koja se godinama opirala odlasku u dom umirovljenika prije nekoliko je dana, u 86., poklekla.

“Jasno da ne može”

Njezina jedina nećakinja, nakon što je aktivirala 15 godina staru Frankinu molbu za primanje u dom, sada panično traži novi krov nad glavom i za mačku.

– Ne znam koja više tuguje. Teta se više brine za mačku nego za nogu koju je ozlijedila i za to hoće li opet moći hodati. Samo za Lolu pita, a mačka, kad je dođem nahraniti, neće ni blizu – kaže nećakinja bake Franke.

Njih su se dvije, dok je teta još bila u snazi, raspitivale postoji li koji dom u koji se može s kućnim ljubimcem. Odgovori su bili nalik na one kakve smo i sami slušali kad smo nazvali nekoliko zagrebačkih domova.

– Kako to mislite? Jasno da ne primamo kućne ljubimce! Ionako nemamo dovoljno ljudi. Za to bi trebali posebni uvjeti i posebna služba koja bi vodila računa o njima – u čudu su u domovima umirovljenika. No temi se ipak ne treba toliko čuditi.

U svijetu, naime, postoje domovi koji primaju umirovljenike s njihovim kućnim ljubimcima ili imaju određen dane i sate kada im kućne ljubimce smiju donijeti u posjet.

Blagotvornih 30 minuta

Neki domovi u SAD-u imaju i svoje životinje, a postoje i posebni treninzi za pse, recimo, koji će živjeti u domu za starije osobe.

Svugdje su se životinje pokazale blagotvornima, čak kao sjajna terapija protiv osjećaja osamljenosti zbog kojeg mnogi pate nakon odlaska u dom za starije.

Kako su pokazale studije u Americi, starijima pomaže i 30 minuta tjedno u društvu, recimo, psa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije