Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kroz glavu se unatoč vjerovanjima ipak ne gubi toplina

Većini je ideja da se kroz glavu gubi toplina vjerojatno prenesena usmenom predajom od majke ili bake, svaki put kada su pokušali napustiti stan bez adekvatnog pokrivala na glavi.
01. siječnja 2010. u 09:29 1 komentara 71 prikaza
snijeg
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Iako su ove godine hladne zimske dane kod nas zamijenile gotovo proljetne temperature, to ne umanjuje učestalost vjerovanja kako je zimi itekako preporučljivo nositi kapu na glavi. Većini je ideja da se kroz glavu gubi toplina vjerojatno prenesena usmenom predajom od majke ili bake, svaki put kada su pokušali napustiti stan bez adekvatnog pokrivala na glavi.

To ne čudi jer čak i priručnik za preživljavanje američkih vojnika među ostalim navodi kako je potrebno pokriti glavu jer se oko pola tjelesne topline gubi upravo ovdje. No kada bi ova tvrdnja bila istinita, objašnjavaju britanski znanstvenici,  mi bismo prema tome bez problema mnogi po zimi hodati s kapom na glavi bez hlača, što evidentno nije baš izvedivo.

Pretpostavlja se kako se ovaj mit rodio tijekom studije provedene na Arktiku kada su mjerili vojnicima brzinu snižavanja tjelesne temperature. Vojnici nisu imali kape pri tome pa je zaključeno da se upravu tu gubi najviše topline.

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Avatar punkufer
    punkufer:

    Budalaštine. Kroz glavu se gubi najviše topline iz razloga što tijelo ne može dozvoliti da se glava (tj. mozak) ohladi kao što to može s ekstremitima, a glava (lice i vrat) je najčešće i najveća nepokrivena površina pa se i ... prikaži još! zato kroz nju gubi najviše tjelesne topline. Tko ne vjeruje neka pogleda infracrvene fotografije normalno obučenog čovjeka i vidjeti će da je glava najtoplija što znači da isijava (dakle gubi) najviše topline. I to daleko najviše.