Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZBIJANJE MITOVA

Kroz glavu se unatoč vjerovanjima ipak ne gubi toplina

snijeg
Grgo Jelavić/Pixsell
01.01.2010.
u 09:29

Većini je ideja da se kroz glavu gubi toplina vjerojatno prenesena usmenom predajom od majke ili bake, svaki put kada su pokušali napustiti stan bez adekvatnog pokrivala na glavi.

Iako su ove godine hladne zimske dane kod nas zamijenile gotovo proljetne temperature, to ne umanjuje učestalost vjerovanja kako je zimi itekako preporučljivo nositi kapu na glavi. Većini je ideja da se kroz glavu gubi toplina vjerojatno prenesena usmenom predajom od majke ili bake, svaki put kada su pokušali napustiti stan bez adekvatnog pokrivala na glavi.

To ne čudi jer čak i priručnik za preživljavanje američkih vojnika među ostalim navodi kako je potrebno pokriti glavu jer se oko pola tjelesne topline gubi upravo ovdje. No kada bi ova tvrdnja bila istinita, objašnjavaju britanski znanstvenici,  mi bismo prema tome bez problema mnogi po zimi hodati s kapom na glavi bez hlača, što evidentno nije baš izvedivo.

Pretpostavlja se kako se ovaj mit rodio tijekom studije provedene na Arktiku kada su mjerili vojnicima brzinu snižavanja tjelesne temperature. Vojnici nisu imali kape pri tome pa je zaključeno da se upravu tu gubi najviše topline.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
11:11 01.01.2010.

Budalaštine. Kroz glavu se gubi najviše topline iz razloga što tijelo ne može dozvoliti da se glava (tj. mozak) ohladi kao što to može s ekstremitima, a glava (lice i vrat) je najčešće i najveća nepokrivena površina pa se i zato kroz nju gubi najviše tjelesne topline. Tko ne vjeruje neka pogleda infracrvene fotografije normalno obučenog čovjeka i vidjeti će da je glava najtoplija što znači da isijava (dakle gubi) najviše topline. I to daleko najviše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije