Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misli pozitivno

Kronična bol rezultat je emocionalnih promjena u mozgu

\'prizdrav...zagreb...21.07.02. depresija-ilustracija snimio:davor visnjic\'
Arhivska fotografija
02.07.2012.
u 13:29

Znanstvenici su na temelju snimki aktivnosti u mozgu predvidjeli tko će "podleći" bolovima

 

Emocije mogu odrediti zašto neki ljudi više pate od kroničnih bolova nego drugi. Naime, znanstvenici su otkrili da je emocionalno stanje mozga vrlo važan čimbenik koji ima utjecaja na objašnjenje zašto različiti pojedinci ne reagiraju jednako na jednake ozljede. Neki se od pretrpljenih ozljeda oporavljaju brže i potpunije, dok je kod nekih taj proces usporen pa konstantno osjećaju bol. Skeniranje mozga pokazalo je po prvi put da je kronična bol zapravo rezultat emocionalnog odgovora na ozljedu. Taj proces uključuje interakciju između dvije regije u mozgu, frontalnog korteksa i regije za otpuštanje dopamina.

– Ozljeda sama po sebi nije dovoljna da objasni bol jer na nju utječe i stanje mozga. Što mozak emocionalnije reagira na ozljedu, vjerojatnije je da će bol ostati i nakon što se ozljeda zaliječi – kaže voditelj istraživanja Vania Apakarian sa sveučilišta u Chicagu.

U istraživanju je sudjelovalo 40 volontera koji su patili od kronične boli u leđima između jednog i četiri mjeseca. Mozak im je skeniran četiri puta tijekom jedne godine. U 85 posto slučajeva znanstvenici su na temelju snimki aktivnosti u mozgu predvidjeli tko će "podleći" bolovima. Pretpostavljaju da regija za otpuštanje dopamina uči ostale dijelove mozga kako reagirati na vanjske podražaje.

– Postoji objašnjenje da su ti dijelovi mozga više pobuđeni, no tu je i genetski utjecaj i djelovanje okoliša koji ih mogu predisponirati da djeluju na povišenoj razini – kaže Apakarian, a prenosi Huffingtonpost. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije