Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kretanje je čovjeku prirodno, a za zdravlje je neprocjenjivo

Na predavanjima"'Kretanjem do zdravlja" saznajte koliko je i zašto važno kretati se, a ako ste među onima koji se ne kreću, pokušajte to ispraviti utrkom 'Volim trčanje' na savskom nasipu.
17. svibnja 2010. u 10:00 0 komentara 625 prikaza
kretanje
Foto: „Kretanjem do zdravlja“

U Hrvatskoj, u kojoj su srčane bolesti i moždani udar uzrok oko 50 posto smrtnih slučajeva, poražavajuće je da se tek oko pet posto ljudi bavi nekom fizičkom aktivnošću, koja je, pak, ključna za prevenciju tih bolesti. Zaprepašten ovim podatkom Nedeljko Vareškić iz Društva športske rekreacije Aktivan život pokrenuo je prije tri godine utrku na zagrebačkom savskom nasipu pod nazivom „Volim trčanje“ te godinu kasnije seriju predavanja „Kretanjem do zdravlja“ koja prethode utrci i služe kao priprema.

- Cilj je popularizirati aktivan način života, a trčanje je tek jedan od oblika koji povoljno utječe na krvni tlak, kolesterol, smanjuje stres i napetost, što su problemi s kojima se često susrećemo – upozorava Nedeljko Vareškić.

Da je kretanje važno, ne treba posebno isticati, no čini se da današnjim načinom života moderan čovjek često zanemaruje tu činjenicu. Dok je glavna isprika nedostatak vremena, oni koji se ipak redovito rekreiraju upozoravaju da pronalaženje vremena ne bi trebao biti problem, jer i mali su koraci važni.

- Za početak je dovoljno ne koristiti dizalo, voziti bicikl, šetati nakon posla te vikendom otići u prirodu. Ako je moguće, poželjno je na posao ići biciklom ili pješice. Ako nije, onda parkirati automobil kilometar-dva od posla, pa prošetati – ističe Nedeljko Vareškić, dok Dejan Patrčević, hrvatski Ironman, dodaje da treba prilagoditi kretanje godišnjem dobu, pa se tako ljeti treba kretati ujutro i pri kraju dana, a zimi u sredini dana.

 - Ako postoji volja, niti let u svemir nije kompliciran, a kamoli nešto prirodno kao kretanje. Tijelo ima naviku, potrebno ga je podsjetiti – kaže Patrčević koji će gostovati na radionici u sklopu predavanja.

Jedna od gošća na predavanjima bit će i članica hrvatske alpinističke ekspedicije na Mount Everest Iris Bostjančić kojoj bez fizičke aktivnosti ne može dugo.
- Nekome treba poticaj, nekome ne, ali predavanja zasigurno mogu biti dobar poticaj. Nadam se da ćemo barem nekoga od onih koji se pojave potaknuti da se pokrene, jer je to i cilj – kaže Iris.

Dok su predavanja pripremljena za one koji žele saznati više o važnosti rekreacije, trčanju, sportskim ozljedama i prehrani sportaša, na utrci koja će se održati 22. lipnja mogu trčati svi, od beba do „pravih“ trkača, i to u ukupno pet različitih utrka - utrka za mališane do dvije godine, utrka djece do 10 godina, utrka za žene te dvije malo duže utrke za građane i one koji se ipak malo ozbiljnije bave trčanjem. Glavni pokrovitelji utrke su Grad Zagreb i tvrtka Adidas. Sponzor Allianz će osigurati besplatnu predstavu "Cvrčak i mrav" koju djeca mogu gledati dok roditelji trče. Svi zajedno mogu naučiti koliko je važno kretati se te se ujedno uvjeriti kako to može biti jednostavno, jer upozorenja nikad dosta.

- Da su Hrvati svjesni važnosti kretanja, vikendom bi nas bilo puno više na planinama, a manje u šoping centrima – podsjeća Nedeljko.

Raspored predavanja \'Kretanjem do zdrav

Raspored predavanja \'Kretanjem do zdravlja\'

Predavanja će se održati u Planinarskom društvu „Zagreb-Matica“ (Frane Petrića 4/II kat) prema sljedećem rasporedu:

19.05.2010., 18:00-19:30 sati - Važnost sportske rekreacije u svakodnevnom životu

26.05.2010., 18:00-19:30 sati - Od jogginga do maratona

02.06.2010., 18:00-19:30 sati - Sportske ozljede koljena

16.06.2010., 18:00-19:30 sati – Prehrana sportaša

12.6.2010. od 13:30 do 15:30 sati u fitness centru Vita Fitness & Spa na Jadranskoj avenija 2B u Zagrebu održat će se radionica Zagrijavanje i istezanje

Više o utrci i predavanjima možete doznati na stranici www.volim-trcanje.net

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.