Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oduzima dah

Kraljica ljeta: Evo kako jednostavno uzgojiti biljku bugenvilije

Foto: shutterstock
1/5
16.03.2024.
u 07:00

Nepotrebno je isticati da upečatljive boje bugenvilije dodaju poseban ugođaj gdje god rastu.

Ako svom vanjskom prostoru želite dodati živahne boje i ljetni ugođaj, svidjet će vam se bujna biljka bugenvilije. Ova tropska loza dolazi u rasponu boja od blijede marelice do neonsko ružičaste. Središnji cvjetovi su mali i bijeli ili krem ​​boje, svaki okružen upadljivim braktejama sjajnih boja ili modificiranim listovima. Nepotrebno je reći da upečatljive boje bugenvilije dodaju poseban ugođaj gdje god rastu, piše House Beautiful

Podrijetlom iz Južne Amerike, bugenvilija je žilava i uspijeva na slabom tlu i visokim vrućinama (čak i tijekom suša). To je zimzelena trajnica, ali se uzgaja i kao jednogodišnja ili sobna biljka u hladnijim klimama. Mnoge vrste cvjetaju tijekom cijele godine u područjima bez mraza.

VEZANI ČLANCI: 

Iznenađujuće svestrana, biljka se može orezati u oblik nalik grmu ili pustit da raste kao živica ili pokrivač tla. Naravno, to je drvenasta loza koja se penje, a neke sorte dosežu više od 10 metara. Ako radite s manjim prostorom, bugenvilije se mogu uzgajati u posudama ili čak u visećim košarama. Mnoge vrste imaju oštro trnje, pa nosite rukavice kada rukujete ovom biljkom; njezino trnje može prouzročiti ozbiljnu štetu ako niste zaštićeni (iako postoji nekoliko novih kultivara ili kultiviranih sorti koje su bez trnja).

Kako se brinuti za biljku bugenvilije?

Bez obzira na to uzgajate li svoju lozu bugenvilije na rešetki ili ogradi, u loncu ili u visećoj košari, ona ima slične potrebe kao i mnoge druge tropske biljke. Možda će je također trebati gnojiti više nego što ste navikli s drugim biljkama u svojoj kolekciji.

Sunčeva svjetlost: Najvažnije je zapamtiti da vašoj bugenviliji treba najmanje šest ili više sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Neće cvjetati u polusjeni ili sjeni.

GALERIJA: Izbjegavajte ih: Ovo su 4 najgore sobne biljke ako patite od alergija

1/7

Tlo i voda: Cvjetovi bugenvilije uspijevaju u siromašnom tlu, ali ne vole biti mokri. Ako je vaš posađen u zemlju, pobrinite se da je to dobro drenirano područje gdje se voda ne skuplja. Ako je u loncu, nemojte koristiti tanjurić ispod kako bi vaša biljka mogla potpuno iscijediti vodu kada je zalijevate. Dajte joj vode tek kada se tlo osuši, a zatim je obilno zalijte.

Gnojivo: Bugenvilija je teška hranilica, stoga je redovito hranite uravnoteženim gnojivom opće namjene (10-10-10). Međutim, neki stručnjaci umjesto toga preporučuju korištenje gnojiva posebno formuliranog za te biljke jer one imaju osjetljiv sustav korijena koji najbolje funkcionira kada prima specifične mikroelemente, poput željeza.

Kako orezati biljku bugenvilije?

Apsolutno biste trebali orezati svoju bugenviliju kako bi izgledala živahno i kako bi zdravo rasla. Ali, ovo ne možemo dovoljno naglasiti: nosite rukavice ili će doći do ozljeda! Sok biljke također može izazvati dermatitis kod osjetljivih ljudi. Možete podrezati u bilo koje doba godine kako biste kontrolirali veličinu svoje bugenvilije ili je prilagodili rešetki ili zidu. Također biste trebali orezati sve stare, drvenaste stabljike, jer će u suprotnom nastati kaos novih i starih koji ne cvjetaju dobro. Ako živite u toploj klimi, znajte da ima snažan rast, pa ćete morati orezivati ​​više od jednom godišnje.

VEZANI ČLANCI: 

Bugenvilija vam ne cvjeta? Pokušaj ovo!

Bugenvilija cvjeta na novom drvu, što znači da što više režete nove izdanke, to će se vaša bugenvilija više granati i proizvoditi cvjetove. Pinciranje treba obaviti odmah nakon što biljka procvjeta. Koristite škare za orezivanje kako biste uklonili nekoliko centimetara mekih vrhova koji rastu na svakoj stabljici. Još jednom: ne zaboravite nositi rukavice!

Povremeno će biljke proizvesti vodene izdanke koji brzo rastu, a to su grane koje rastu iz glavne stabljike. Na mladim biljkama, one mogu pomoći da se brže napune; na zrelim biljkama treba ih odrezati jer ne cvjetaju i kvare cjelokupni izgled vaše bugenvilije.

Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje" 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije