Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znale?

Koristite li kreme za tamnjenje kože? Riskirate neplodnost!

suha koža
Murad Centar
27.07.2012.
u 15:58

Znanstvenici sumnjaju da kemikalije iz krema mogu oštetiti naš DNK, ali najviše će utjecati na fetus kod trudnica...

Make-up, kao i razne preparativne kreme, sadrže tvari opasne za organizam, no stručnjaci više brinu zbog posljedica na zdravlje nakon korištenja krema za samotamnjenje nego ostalih kozmetičkih preparata. U jeku ljetne sezone, kada mnogi nemaju vremena kvalitetno pripremiti kožu za cjelodnevno izlaganje suncu na otvorenom, pribjegava se instantnim rješenjima – solarijima i kremama za samotamnjenje.

Možda to nije najpametniji izbor jer, prema riječima stručnjaka, solariji izazivaju rak kože, a kokteli kemikalija iz losiona za samotamnjenje mogu povećati rizik za zdravlje potičući probleme s plodnošću, anomalije ploda, pa čak i rak, prenosi The Telegraph. Proizvodi često sadrže dokazano kancerogene tvari poput formaldehida i nitrozamina, ali i sastojaka koji se povezuju s alergijama, dijabetesom, pretilošću te hormonalnim problemima. Među opasnim sastojcima pronađenima u kremama za lažni ten otkriveni su i hormonski spojevi koji također mogu utjecati na razvoj fetusa. Opasni sastojci također mogu poremetiti izlučivanje hormona u tijelu. Mnoge kemikalije koje se nalaze u spomenutim kremama mogući su "faktor odgovoran za značajno povećanje broja oboljelih od raka, dijabetesa, pretilosti te pada plodnosti", naglašava Jacqueline McGlade, izvršna direktorica Europske agencije za okoliš.

Kako djeluju kreme za samotamnjenje?

Dihidroksiaceton aktivni je sastojak čija reakcija s aminokiselinama daje koži tamniju smeđu boju. Opasnost se krije kod raspršivanja jer se čestice često udišu i tako se  apsorbiraju u organizmu, ulaze u krvotok. Iako je kozmetička industrija svojim laboratorijskim ispitivanjima "utvrdila" kako ova sredstva nisu štetna, znanstvenici ipak sumnjaju da kemikalije u organizmu mogu oštetiti DNK, što slabi organizam i može dovesti do razvoja tumora, a mogu pogoršati i astmu i druge plućne probleme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije