Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ PRI KUPNJI

Kontaminirani make up može povećati rizik od dijabetesa

maskara
Oriflame
13.04.2012.
u 16:24

Nevjerojatno, ali u dekorativnoj kozmetici nalazimo sastojke koji se koriste u proizvodnji plastike

Kemijski spojevi iz šminke mogu povećati rizik od dijabetesa, upozorili su istraživači sa sveučilišta Uppsala.

Švedski znanstvenici tvrde da su rizični ftalati esteri koji se inače dodaju plastici kako bi bila savitljiva, a nalazi se kremama za samotamnjenje, kremama za lice i tijelo te parfemima.

Studija je testirala sastav krvi na  tisuću ispitanika nakon osmosatnog posta. Oni koji su imali višu razinu ftalata u krvi čak su dvaput češće obolijevali od dijabetesa, iako su u obzir uzeti i ostali okidači te neugodne bolesti, primjerice, pušenje, nekretanje i visok krvi tlak.

– Iako rezultati ove studije tek trebaju biti potvrđeni, oni podržavaju hipotezu da određene kemikalije iz okoliša mogu pridonijeti dijabetesu. Ljudi su im izloženi ne samo nanošenjem šminke, nego ih mogu udahnuti nanoseći sprej za kosu ili udišući mirisne sprejeve za kuću. U parfemima se te kemikalije koriste za povećavanje vijeka trajanja parfema. Također, ftalati se mogu naći i u hrani jer prelaze na nju s ambalaže – kazala je autorica studije Monica Lind.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije