Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez

Imaju li kondomi rok trajanja? Ovo biste trebali znati...

Kondom
Foto: Thinkstock
1/7
23.10.2017.
u 18:51

Valjanost kondoma može se smanjiti nepravilnim čuvanjem. Ako su izloženi jakom svjetlu ili stajali u blizini izvora topline i sl, vjerojatnije je da je njihova učinkovitost upitna.

Lateks kondomi generalno imaju rok trajanja pet godina od datuma proizvodnje, no to može varirati zbog lubrikanta i spermicida, kaže liječnica Jessica O’Reilly.

Tvrdi kako muškarci često uopće ne gledaju datum proizvodnje niti vode računa o roku trajanja kondoma, stoga je dobra ideja napisati na kutiju do kad ih je najbolje upotrijebiti. 

Valjanost kondoma može se smanjiti nepravilnim čuvanjem. Ako su izloženi jakom svjetlu ili stajali u blizini izvora topline i sl, vjerojatnije je da je njihova učinkovitost upitna.

Tijekom vremena, spermicid u kondomu mogu prestati djelovati, a lateks i lubrikant se mogu posušiti.

Nisu to jedini "problemi" koji mogu nastati s kondomima, ako im je zaista prošao rok uporabe, a ipak ga upotrijebite, osim pucanja i rizika od neželjene trudnoće ili spolnih bolesti, dotrajali kondom može izazvati i neugodne iritacije na koži.

Ipak, bolje je upotrijebiti i kondom za koji sumnjate da mu je prošao rok nego nijedan, posebice ako planirate ili imate seksualne odnose s novim partnerom ili partnericom i ne planirate trudnoću. 

Poslije uporabe, provjerite je li kondom odradio svoju svrhu tako da ga napunite vodom poput balona i provjerite curi li igdje. Tijekom odnosa teško je primijetiti da je kondom pukao, a ovakvim ćete testom biti sigurni. 

Komentara 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
00:34 24.10.2017.

pravi domoljubi, katolici i desnicari ne znaju sto je kondom, ne koriste ga i smatraju da je to djavlija naprava izmisljena od komunista, sorosevaca i rotsildovaca, a mozda i ljudi gustera.

JU
jurajuric117
14:18 24.10.2017.

izbirsali me

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije