Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kako se zaštititi od agresivnog tigrastog komarca?

Ima ih 3.000 vrsta, prenose bolesti, izazivaju kožne reakcije... a svojim zujanjem i ubodima remete miran ljetni san!
24. srpnja 2017. u 08:50 9247 prikaza
Komarci
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Komarci su poznati kao najdosadniji insekti, ali i prijenosnici niza zaraznih bolesti (malarija, žuta groznica, denga groznica, neke tipove virusnog encefalitisa...). Ima ih preko 3.000 vrsta!

Rasprostranjeni su u skoro svim područjima svijeta, najčešće u blizini vode jer im je za razmnožavanje neophodna bar mala količina stajaće vode.

Uobičajeno su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro te tijekom noći. Izuzetak je i u našim krajevima sve rasprostranjeniji agresivni Azijski tigrasti komarac koji bode tijekom cijelog dana. Osim što izaziva jače kožne reakcije, on je i prijenosnik opasne denga groznice. S javnozdravstvenog aspekta značajno je da samo ženka komarca bode i siše krv koja joj je potrebna za razvoj i polijeganje jajašaca. 

Bez stajaće vode nema razvoja ni opstanka komaraca. Zato je iznimno važno ne stvarati nova staništa, posebno ona nastala ljudskom aktivnošću kao npr. otvoreni spremnici za vodu i kontejneri za smeće, začepljeni slivnici i oluci, razni predmeti u kojima se nakuplja kišnica, balkonske posude s cvijećem, površine s nepokošenom travom...

U vrijeme kada su komarci najbrojniji i najaktivniji dobro je zaštititi prostorije u kojima se boravi stavljanjem zaštitnih mreža na vrata i prozore, nositi odjeću s dugim rukavima i nogavicama te otkrivene dijelove tijela namazati sredstvima koja odbijaju komarce (repelenti).

Ako želite biti posve sigurno od ovih nastrljivaca, i zaštititi svoje najdraže i najmlađe preporučujemo repelente dr. Bezz.

Kreme dr. Bezz su prirodnog porijekla, ugodnog mirisa, bez alkohola, nježne za kožu - a moćne protiv komaraca!

Više saznajte OVDJE

PREKRŠAJNO PRIJAVLJEN
Detalji drame u obitelji Štimac: Sinu Luki nestalo je novca za biznis u Abu Dhabiju
PBZ
#ostanidoma i dalje
Koje nove navike ćemo zadržati u narednim mjesecima kako bi sačuvali zdravlje