Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJENOSNIK BOLESTI!

Kako se zaštititi od agresivnog tigrastog komarca?

Komarci
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/4
24.07.2017.
u 08:50

Ima ih 3.000 vrsta, prenose bolesti, izazivaju kožne reakcije... a svojim zujanjem i ubodima remete miran ljetni san!

Komarci su poznati kao najdosadniji insekti, ali i prijenosnici niza zaraznih bolesti (malarija, žuta groznica, denga groznica, neke tipove virusnog encefalitisa...). Ima ih preko 3.000 vrsta!

Rasprostranjeni su u skoro svim područjima svijeta, najčešće u blizini vode jer im je za razmnožavanje neophodna bar mala količina stajaće vode.

Uobičajeno su najaktivniji u sumrak ili u rano jutro te tijekom noći. Izuzetak je i u našim krajevima sve rasprostranjeniji agresivni Azijski tigrasti komarac koji bode tijekom cijelog dana. Osim što izaziva jače kožne reakcije, on je i prijenosnik opasne denga groznice. S javnozdravstvenog aspekta značajno je da samo ženka komarca bode i siše krv koja joj je potrebna za razvoj i polijeganje jajašaca. 

Bez stajaće vode nema razvoja ni opstanka komaraca. Zato je iznimno važno ne stvarati nova staništa, posebno ona nastala ljudskom aktivnošću kao npr. otvoreni spremnici za vodu i kontejneri za smeće, začepljeni slivnici i oluci, razni predmeti u kojima se nakuplja kišnica, balkonske posude s cvijećem, površine s nepokošenom travom...

U vrijeme kada su komarci najbrojniji i najaktivniji dobro je zaštititi prostorije u kojima se boravi stavljanjem zaštitnih mreža na vrata i prozore, nositi odjeću s dugim rukavima i nogavicama te otkrivene dijelove tijela namazati sredstvima koja odbijaju komarce (repelenti).

Ako želite biti posve sigurno od ovih nastrljivaca, i zaštititi svoje najdraže i najmlađe preporučujemo repelente dr. Bezz.

Kreme dr. Bezz su prirodnog porijekla, ugodnog mirisa, bez alkohola, nježne za kožu - a moćne protiv komaraca!

Više saznajte OVDJE

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije