Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNO

Koliko često treba prati različite odjevne predmete? Evo što kažu stručnjaci

odjeća
pixabay
31.03.2023.
u 16:30

Opće nepisano pravilo je da, što je predmet bliže koži, to ga češće treba prati, kaže dermatolog.

Ako refleksno nakon svakog nošenja odjeću bacate u košaru za prljavi veš, možda trebate razmisliti o svojim navikama pranja rublja, rekla je Carolyn Forte, izvršna direktorica laboratorija za kućnu njegu i čišćenje Good Housekeeping Institute. Kada je riječ o tome koliko često prati neki odjevni predmet, Forte ističe da je to stvar osobnog izbora, no smatra kako većina ljudi svoju odjeću pere puno češće nego bi zaista trebali.

A osim što odjeći smanjuje vijek trajanja, prečesto je pranje štetno i za okoliš.

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

odjeća
1/8

"Ipak, važno je i ne čekati predugo između dva pranja jer to pak može potencijalno uzrokovati probleme s kožom, gljivične infekcije i neugodne mirise", dodala je.

- Znoj, ulja, mrtve stanice kože i mikroorganizmi poput bakterija ili gljivica mogu se prenijeti na odjeću - rekao je dermatolog dr. Joshua Zeichner iz bolnice Mount Sinai u New Yorku. “Dok zaprljana odjeća stoji, mikroorganizmima daje vremena za rast i razmnožavanje, a s nje mogu lako doći na tijelo.”

- Tako na primjer ponovno nošenje znojnih čarapa može uzrokovati atletsko stopalo ili pogoršati postojeći slučaj - kaže dermatolog, "a nedovoljno često pranje bilo kojeg odjevnog predmeta može dovesti do folikulitisa i izbijanja akni.

“Osim toga, bakterije i znoj koji se nakupljaju na takvoj odjeći mogu uzrokovati i neugodan miris koji je teško ukloniti, čak i nakon pranja“.

Što treba prati nakon svakog nošenja

“Što je odjevni predmet bliže koži, to ga češće treba prati”, objasnio je dermatolog, pa “donje rublje npr. treba prati svakodnevno“.

- Isto je s čarapama, potkošuljama i odjećom za vježbanje - kaže Forte, no ako se u njoj niste oznojili, samo je ostavite da se prozrači.

Što treba prati svakih nekoliko nošenja

"Odjeća koja dolazi u dodir s kožom, ali nije znojna ili zaprljana, može se nositi i drugi ili čak treći put bez pranja", kaže Zeichner, dok se hlače, veste, bluze, grudnjaci i pidžame se obično mogu nositi i nekoliko puta prije pranja, pogotovo ako su se nosile na kratko i na njima nema znoja ni prljavštine.

- Traperice se također mogu nositi barem nekoliko puta prije pranja, a tako će trajati dulje i općenito izgledati bolje - kažu stručnjaci.

Što možete prati rjeđe

Odjeću koja nije u bliskom kontaktu s tijelom ne treba prati toliko često.

“Gornja odjeća poput kaputa, jakni i predmeta koji se nose preko druge odjeće, poput kućnih ogrtača i džempera, može se prati rjeđe jer se obično i nosi kraće vrijeme”, kaže Forte, a "isto vrijedi i za finije komade koje nosite samo povremeno, u posebnim prilikama."

Stvari poput odijela, večernjih haljina i koktel haljina obično su izrađene od osjetljivih tkanina koje.

- Između nošenja, nemojte samo spremiti odjevni predmet u ladicu ili stražnji dio ormara već ga objesite negdje na otvoreno ako imate prostora za to. Također, možete koristiti parnu peglu ili poprskati predmet sprejem za dezinfekciju; a ako joj samo treba malo osvježenja, nakratko je ubacite u toplu sušilicu s vlažnom krpom ili ručnikom - savjetuju stručnjaci za Huff Post.

Majka podijelila trik kako brže osušiti odjeću tijekom zime: Trebate samo jednu plahtu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije