Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
metar u ruke

Koliko centimetara imate? O našem zdravlju najviše govore centimetri oko struka

struk, seksi žena
Foto: Shutterstock
07.04.2014.
u 09:30

Za žene je granica 81,28 cm, a muškarci bi obujam trebali držati ispod 93,98 cm

Obujam struka najbolji je način za mjerenje zdravlja. Zašto?

Što veći obujam struka/trbuha to veći rizik od smrti, neovisno o tome koliko je vaš BMI, kaže istraživanje Klinike Mayo.

Indeks tjelesne težine (BMI) istina, govori koliko kilograma imamo viška, no ne daje informaciju o tome gdje je masno tkivo raspoređeno.

Salo je najopasnije kad se ovije oko unutarnjih organa, odnosno na predjelu trbuha jer se povezuje s s razvojem niza bolesti, posebno srčanih oboljenja i dijabetesa.

Foto: Thinkstock

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su imale obujam struka veći od 95 centimetara imale i 80 posto veće izglede da će tijekom narednih devet godina preminuti nego žene s obimom struka manjim od 70 centimetara. Sa svakih pet centimetara više povećavao se i rizik od smrti za 9 posto.

Zato bi za zdravlje uz izračun indeksa tjelesne težine žene svakako trebale uzeti metar u ruke i izmjeriti obujam struka.

Idealne mjere?

Prema podacima Zdrave krave za žene je granica 81,28 cm. Sve iznad toga znači da je zdravlje ugroženo. Rizik je veći ako obujam tvog struka prelazi 88,9 cm.

Muškarcima je zdravlje ugroženo ako oko obujam struka prelazi 93,98 cm, a rizik postaje veći ako obujam struka prelazi 101,6 cm.

>>Širi struk znači i mnogo manje zadovoljstva u krevetu

>>Šest 'zlatnih' pravila za bolje zdravlje i jednostavno mršavljenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije