Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afrodizijaci

Kojom od ovih namirnica ćete začiniti večeru za Valentinovo?

čili, začini (1)
Foto: Andrew Styczynski/NI Syndication/PIXSELL
1/6
13.02.2013.
u 11:00

Nadaleko hvaljeni afrodizijaci imaju i znanstvenu potvrdu da djeluju na seksualni život...

Hrana s afrodizijačkim svojstvima poput kamenica dugo je vremena bila na glasu kao hrana za neumorne ljubavnike, no postoji li zaista veza između onoga što jedemo i ljubavnog umijeća u spavaćoj sobi? Stručnjaci su odgovorili na pitanje djeluju li afrodizijaci onako kako mislimo da djeluju, piše Daily Mail.

Sultanova kava

U drevnoj Saudijskoj Arabiji postojao je recept koji su muškarci koristili kako bi mogli zadovoljiti svoj harem, govori biolog Phillip Weeks. To je bila mješavina jake crne kave, kardamona, meda i šafrana. Kava je odavno poznata da povećava budnost, ali kao moćan stimulans djeluje samo ako ju ljudi ne piju redovito. Šafran je pak bogat fitonutrijentima, a istraživanja su pokazala da pomaže muškarcima sa slabijom erekcijom. Matična mliječ iz meda ubrzava metabolizam. 

Plodovi mora

Casanova je doručkovao 50 kamenica koje su poznate kao namirnice bogate cinkom koji potiče libido. Cink je važan i u održavanju hormonalne ravnoteže, a njegov adekvatan unos povezan je sa zdravim seksualnim nagonom osobito kod muškaraca, smatra nutricionistica Elizabeth Philipps. Jedno je istraživanje pokazalo i da nekuhane školjke sadržavaju visoke razine aminokiseline koja povećavaju proizvodnju testosterona kod muškaraca, te progesterona kod žena. Povišene razine spomenutih hormona povezane su s povećanim seksualnim nagonom.

Čili

Dodavanje ovog ljutkastog začina u obrok može vas "zagrijati" zbog aktivne tvari kapsaicina koja poboljšava cirkulaciju, osnažuje živčane završetke, povećava broj otkucaja srca i tjelesnu temperaturu što je gotovo istovjetno stanju tijela prije i za vrijeme seksualnog odnosa, objašnjava Philipps.

Avokado

Avokado je bogat folnom kiselinom koja poboljšava cirkulaciju i održava zdravlje srca, objašnjava Philipps, te dodaje da je također bogat dobrim masnoćama koje pomažu zadržati hormone u ravnoteži. Plod avokada sadrži vitamin E, antioksidans povezan s povećanim seksualnim užitkom kod žena i dugotrajnije erekcije kod muškaraca.

L-arginin

Ova tvar je ključna u proizvodnji dušikovog oksida koji stimulira cirkulaciju krvi u intimnim područjima. Spoj se nalazi u orašastim plodovima poput oraha i kikirikija, alge, puretine i piletine, a može se nabaviti i kao dodatak prehrani. To je zapravo, naglašavaju stručnjaci, prirodni oblik Viagre. Istraživanja su pokazala da može povećati dužinu orgazma, kaže Weeks. Ipak, ako patite od problema sa srcem, porazgovarajte s liječnikom prije nego ga uzmete. Doza od 1000 mg kod muškaraca djeluje oko četiri sata na metabolizam.

Praline

Čokolada je i tako namirnica za osjetilni doživljaj pa priziva osjećaj ugode zbog slatkog okusa. Sadrži i feniletilamin, tvar koja aktivira oslobađanje dopamina koji vas može razbuditi i "uvesti" u euforiju, govori Philipps. Visoka razina šećera dat će vam energetski poticaj ako uvečer planirate malo akcije.

Banana

Banane su odavno smatrne afrodizijakom. Bogate su kalijem i B vitaminima, vrlo važnim za održavanje zdravog seksualnog nagona, objašnjava Philipps. Kalij održava zdravu mišićnu funkciju i protok krvi, a vitamini B skupine pomažu u održavanju razine hormona za zdrav libido. Postoje dokazi da enzim bromelin koji se nalazi u ananasu i bananama pomaže u jačanju libida.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije