Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNATE LI IH?

Koji su to novogodišnji običaji Hrvata?

shutterstock
01.01.2020.
u 22:30

Donosimo vam neke novogodišnje običaje koje su Hrvati prihvatili još od davnina.

U Hrvatskoj su poznati novogodinšnji običaji i vjerovanja  koji su potekli iz davnina. Neki se još koriste, a neki su pali u zaborav. Vrijeme je da saznate koji su to običaji, a možda neki i prihvatite. 

Nekada je bilo važno i koga ćete prvo vidjeti u Novoj godini pa tako se vjerovalo da ako prvo vidite ženu, godina će vam biti nesretna. No, ako prvo sretnete muškarca, godina će vam biti sretna i puna novaca.

Vrlo je važno i da vaš novogodišnji stol bude obilat kako bi vam i godina bila obilata i plodna. Također se moralo paziti na hranu koja se poslužuje. Vjerovalo se da je najbolje pripremiti svinju jer je ona pretstavljala kretanje unaprijed i napredovanje. 

Jedan običaj, koji je čak i danas popularan, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu je da se na prijelazu iz stare u novu godinu nosi crveno donje rublje, zato što ono donosi sreću. 

A čak se i taj dan ne bi kosa prala kako ne biste imali glavobolje kroz godinu te ako ste povješali veš, obavezno ga skinite kako vam stoka ne bi uginula i imali biste plodnu godinu. 

Ova obitelj iz Kine u Zagrebu slavi novu godinu, pogledajte koji su njihovi običaji:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije