Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pola kile dnevno!!

Knjige djeluju kao laksativ? Evo još nepoznatih činjenica o velikoj nuždi

Shutterstock
05.12.2018.
u 10:57

Svi to radimo, ali rijetko tko o tome razgovara, pa evo nekih zanimljivih činjenica

Izmet nije samo višak hrane. Iako mnogi misle da iz tijela izbacuju sve što organizmu ne treba, nije baš tako. U izmetu je oko 75 % vode, a ostalo je kombinacija mrtvih i živih bakterija koje pomažu prilikom izbacivanja hrane u crijevima, proteina, otpadnog materijala iz hrane i ostale stvari koje izlaze crijeva i jetre.

Svaki dan po pola kilograma

Možda će vas šokirati ova informacija, ali ako imate zdravu probavu dnevno biste trebali izbaciti oko pola kilograma izmeta. Smatra se da je tri puta dnevno dovoljno da se obavi nužda, ali neki liječnici kažu da je i jednom dnevno sasvim dovoljno, da bi se naš organizam oslobodio štetnih materija. Idealna mjera je jedan gram na svakih 12 kilograma težine tijela, ako biste nuždu obavljali jednom dnevno, prenosi Ordinacija

Različite boje

Osim smeđe, boja izmeta može biti crna, zelena, žuta, neka potpuno svjetlija boja, pa čak i crvena. Ako primijetite crnu boju, moguće je da iznutra krvarite, no ako uzimate dodatak željeza u tabletama, onda je crna boja posve normalna. No svakako se posavjetujte s liječnikom. Zelena boja označava da se hrana kroz debelo crijevo prebrzo pomiče ili ste pojeli veliku količinu zelenog lisntog povrća. 

Ako se pojavi izmet žute boje i jako neugodna mirisa, organizam vjerojatno ne izvlači sve što treba iz hrane. Bude li stolica žuta dulje vrijeme, posjetite liječnika. Crvena stolica se može pojaviti kao posljedica previše rajčica ili druge crvene hrane, ali trebali biste odmah posjetiti liječnika, jer može označavati krv u stolici koju uzrokuju različite bolesti. 

Zašto kava tjera na WC?

Kofein je možda zaslužan za to, no istraživanja koja su provedena dokazala su kako i bezkofeinska kava tjera na WC jednako kao i ona s kofeinom. Grčevi u crijevima počinju već četiri minute nakon popijene kave, a znanstvenici i dalje ne mogu u potpunosti dokazati zašto se to događa. 

Najstariji izmet ikada pronađen star je čak 50,000 godina, a pokazao je da su neandertalci jeli puno više povrća i voća nego mi danas. 

Knjige djeluju kao laksativ

Ovo se zove fenomen Mariko Aoki. Ime je dobio po ženi koja je pisala o tome 1985. godine u svom eseju. Neke od teorija kažu da se taj fenomen javlja jer miris papira i knjiga podsjećajuljude koji čitaju na toaletu, baš na obavljanje velike nužde, a čak i položaj tijela u kojem prebiremo po policama knjiga u knjižnici tjera crijeva da počnu raditi brže. 

Zašto je ovo toliko hipnotizirajuće?

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar anti_komunist
anti_komunist
11:14 05.12.2018.

nema boljeg sredstva protiv zatvora od prochetnickih novosti ...

DE
deda1234
18:11 05.12.2018.

Kakve knjige su na trzistu zbilja bi se pro... e.!

DI
Direkt
13:35 05.12.2018.

Ugledaš Bujanca i gotovo. Ne stigneš do wc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije