Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARTINA NAVRATILOVA

Kemoterapija je bila kao šest tjedana zatvora

Martina Navratilova
Reuters
24.06.2010.
u 11:03

- Kada čujete da imate rak, sve se zaustavlja, a vi ste spremni sve dati u zamjenu za zdravlje. Sve osim zdravlja postaje potpuno irelevantno, ispričala je slavna tenisačica.

Kada je prije nekoliko mjeseca objavila da ima rak dojke, nitko se nije nadao da će je vidjeti na ovogodišnjem Wimbeldonu. Teniska legenda Martina Navratilova, međutim, na opće iznenađenje i nakon što je prije nepunih tjedan dana završila sa zadnjom kemoterapijom, ovih dana iz publike pomno prati najzanimljvije wimbledonske mečeve. Sama devet puta wimbeldonska šampionka, u svojoj 53. godini slavi tako pobjedu bolesti na mjestu koje je i njoj i ljubiteljima tenisa donijelo mnoge sretne trenutke. A veliku pozornost javnosti, koju je izazvala objavom bolesti, dobija i sada.

Na vrh Kilimandžara

Jučerašnji Daily Mail piše o njenom iznenađujućem oporavku i spremnosti za nove izazove.

Navratilova ni tijekom tretmana nije prestajala igrati i raditi. U kolovozu planira i ozbiljne treninge za uspon na najviši afrički vrh, Kilimandžaro kako bi prikupila novac za pomoć fondaciji koja dodjeljuje sportski nagradu Laureus.

Britanskim je novinarima priznala da se u početku vrlo teško nosila sa spoznajom da ima rak, ali i s pozornošću javnosti koju je zbog toga dobila.

- Kada čujete takvu dijagnozu, sve se zaustavlja, a vi ste spremni sve dati u zamjenu za zdravlje - rekla je Navratilova. - Jednom kada izgubite zdravlje, sve ostalo postaje potpuno irelevantno. Najgori su mi bili prvi dani. Bila sam sama, nisam imala nikoga na koga bih se oslonila. Naravno, sažaljevala sam se ali ipak ne predugo... Objavila sam što mi se događa kako bih pomogla drugim ženama, ohrabrila ih da idu na redovite kontrole. Međutim, pritisak medija koji je uslijedio nakon što sam otkrila bolest bio je velik i teško sam ga podnosila. Mislim da sam dala 50 intervjua u samo nekoliko dana u kojima sam cijelo vrijeme govorila o svome stanju i svojoj bolesti. To me je potpuno iscrplo - otkrila je slavna tenisačica.

Danas, kaže, nimalo ne žali što je tako postupila, a u teške trenutke u proteklikm mjesecima ubraja i kemoterapiju. I to, kaže Navratilova, uzima danak.

- Fizički sam bila relativno dobro, bila sam tugaljiva, malo umorna i pomalo depresivna, ali sa svim tim sam se mogla nositi. Puno teže je bilo podnijeti emocionalna stanja. Tijekom šest tjedana imala sam 27 ili 28 tretmana. To je bilo kao šestotjedni zatvor; nema slobode, a svaki dan je novi podsjetnik na situaciju u kojoj se nalazite - ispričala je Navratilova.

Imala sam “dobar” rak

U kolovozu je čeka liječnička kontrola i redovna mamografija. Straha nema, kaže da ima osjećaj olakšanja, kao da je sve dobro prošlo.

- Imala sam dosta sreće. Moglo bi se reći da sam izbjegla metak. I to veliki. Nadam se da se neće vratiti - uzda se Navratilova.

- Nisam znala da postoji nešto kao “dobar” rak, ali ja sam definitivno imala takav. To je bio poziv za buđenje, oko toga nemam dileme - kazala je teniska šampionka, koja je, kako kaže, u najtežim životnim trenucima bila upravo preplavljena porukama podrške poznatih i nepoznatih diljem svijeta.

Ključne riječi

Komentara 6

BA
Bandit
11:53 24.06.2010.

Sve po bozijem sudu..

RU
rus4
11:20 24.06.2010.

Ja\" glupo ga li naslova:raspad veza koštao je...bla bla bla...a žena ima rak..... Kao da je važno koliko je koštao raspad veze....

MI
mirom
15:56 24.06.2010.

Najveća tenisačica svih vremena želim ti puno sreće i zdravlja u životu, ti si šampionka u svakom pogledu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije