Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BPA

Kemikalija prisutna u plastici vodi do pretilosti i dijabetesa

debljina
VL foto
17.02.2012.
u 07:47

Kada pojedete nešto s BPA-om, to je kao da kažete organizmu da jedete više nego što to uistinu činite

Brza hrana i sjedilački stil života najčešće se spominju kao glavni krivci epidemije pretilosti koja sve više zahvaća sve mlađu populaciju, no čini se da bi na ovaj problem veliki utjecaj mogli imati i neki drugi faktori.

Naime, kemikalija koja se naširoko koristi u industriji plastike, a potvrđeno je da je povezana s oboljenjima od raka dok je u Kanadi čak obilježena kao toksična tvar, mogla bi prema najnovijim istraživanjima biti povezana i s prekomjernom težinom i dijabetesom.

Riječ je naravno o bisphenolu A (BPA) koji se koristi u mnogim industrijama – od gnojiva do plastičnih bočica za vodu, a prema izvještaju objavljenom u Plos One, BPA zavarava tijelo da "misli" kako treba stvarati dodatne masnoće. Također, navodi se, može dovesti do povećane produkcije inzulina, čak i u jako malim dozama.

Kako objašnjavaju, ako se stvara previše inzulina, tijelo može postati "imuno" na njegove efekte zbog čega može doći do povećanja težine, ali i pojave dijabetesa tipa 2.

– Kada pojedete nešto s BPA-om, to je kao da kažete organizmu da jedete više nego što to uistinu činite – objašnjava Angel Nadal, stručnjak za BPA sa Sveučilišta Miguel Hernandez u Španjolskoj, čije je posljednje istraživanje također potvrdilo da BPA utječe na gušteraču, organ koji stvara inzulin.

Prema njegovim podacima čak i mala količina ove kemikalije uzrokuje otpuštanje skoro dvostruko veće doze inzulina od potrebne za razgradnju unesene hrane.

Komentara 2

OB
-obrisani-
09:28 17.02.2012.

Naravoučenije vratimo se ambalaži od stakla i aluminija - jevtinu struju za Lipik i TLM !

VI
veliki-i-mali
09:57 17.02.2012.

I?! Koliko je potrebno da se zabrani? Aha, zaboravih, profit - to je najvažnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije