Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kemikalija prisutna u plastici vodi do pretilosti i dijabetesa

Kada pojedete nešto s BPA-om, to je kao da kažete organizmu da jedete više nego što to uistinu činite
17. veljače 2012. u 07:47 2 komentara 7 prikaza
debljina
Foto: VL foto

Brza hrana i sjedilački stil života najčešće se spominju kao glavni krivci epidemije pretilosti koja sve više zahvaća sve mlađu populaciju, no čini se da bi na ovaj problem veliki utjecaj mogli imati i neki drugi faktori.

Naime, kemikalija koja se naširoko koristi u industriji plastike, a potvrđeno je da je povezana s oboljenjima od raka dok je u Kanadi čak obilježena kao toksična tvar, mogla bi prema najnovijim istraživanjima biti povezana i s prekomjernom težinom i dijabetesom.

Riječ je naravno o bisphenolu A (BPA) koji se koristi u mnogim industrijama – od gnojiva do plastičnih bočica za vodu, a prema izvještaju objavljenom u Plos One, BPA zavarava tijelo da "misli" kako treba stvarati dodatne masnoće. Također, navodi se, može dovesti do povećane produkcije inzulina, čak i u jako malim dozama.

Kako objašnjavaju, ako se stvara previše inzulina, tijelo može postati "imuno" na njegove efekte zbog čega može doći do povećanja težine, ali i pojave dijabetesa tipa 2.

– Kada pojedete nešto s BPA-om, to je kao da kažete organizmu da jedete više nego što to uistinu činite – objašnjava Angel Nadal, stručnjak za BPA sa Sveučilišta Miguel Hernandez u Španjolskoj, čije je posljednje istraživanje također potvrdilo da BPA utječe na gušteraču, organ koji stvara inzulin.

Prema njegovim podacima čak i mala količina ove kemikalije uzrokuje otpuštanje skoro dvostruko veće doze inzulina od potrebne za razgradnju unesene hrane.

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • -obrisani-:

    Naravoučenije vratimo se ambalaži od stakla i aluminija - jevtinu struju za Lipik i TLM !

  • veliki-i-mali:

    I?! Koliko je potrebno da se zabrani? Aha, zaboravih, profit - to je najvažnije.