Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija

Kastracija pasa i mačaka da bi se smanjio broj nezbrinutih životinja

spirit (1)
Boris Šćitar/Pixsell
16.02.2011.
u 17:30

Programi kastracije napuštenih pasa i mačaka nužni su i zakonski propisani da bi se spriječila patnja životinja nastala nebrigom građana i napuštanjem životinja

Napušteni psi i mačke česte su mete zlostavljanja, trovanja i ubijanja; stradavaju od gladi i žeđi, vremenskih neprilika, neliječenih bolesti ili stradaju pod kotačima automobila. Ubijanje napuštenih životinja potpuno je neprimjeren i nedopustiv način rješavanja problema neželjenih životinja. Programi kastracije napuštenih pasa i mačaka nužni su i zakonski propisani da bi se spriječila patnja životinja nastala nebrigom građana i napuštanjem životinja.

Stoga su udruga Prijatelji životinja, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zoološki vrt grada Zagreba - Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba dogovorili suradnju u obliku programa besplatne kastracije napuštenih pasa i uličnih mačaka.

Prijave će se vršiti preko internetske stranice www.prijatelji-zivotinja.hr i udruga će izdavati potvrde kojima će se moći dogovoriti termini kastracije. Na Klinici za porodništvo i reprodukciju i Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu vršit će se kastracija muških i ženskih pasa, dok će se u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu vršiti kastracija muških i ženskih uličnih mačaka.

Kastracijom se sprječava i psihička patnja životinja zbog nemogućnosti zadovoljavanja njihovih prirodnih nagona, kao i nastanak raznih bolesti kao što su tumor dojki i maternice, piometra, sepsa, rak prostate i testisa. Operacija je jednostavna, a obavlja se rutinski i životinje već nekoliko sati nakon operacije mogu sve samostalno obavljati.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar puky
puky
21:53 16.02.2011.

... ljudi moji danas smo vodili na kastraciju psa naše kćerke i mogu vam reći da je to daleko veća trauma za nas nego za njega ... sve je prošlo bez problema i sve je normalno ali kad samo ga gledali kako ga narkoza uspavljuje, pa ga nosili tako omamljenog kući, pa malo krvi iz rane, pa onaj hebeni okovratnik kojeg nusmo u početku ni znali montirati a maza nam, veća ne može biti ... strava nad stravama ...

TM
tesla moj ponos
07:46 17.02.2011.

Naravno. Kastraciju za mačke i pse.Nakon prvog okota.

NE
nergal
10:05 17.02.2011.

Svaka čast! Ovo će značajno doprinijeti smanjenju neželjenih pasa i mačaka. @frzelin Teorija da je potrebno pričekati prvi okot pa tek onda sterilizirati kuju nema puno pobornika među veterinarima, možda kod onih manje informiranih. Većina se slaže da nema nikakvihh prepreka da se kuja sterilizira prije prvog tjeranja, dakle između 5 i 8 mjeseci starosti, ovisno o pasmini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije