Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokazatelj

Kalcij nataložen u arterijama najavljuje srčani udar

Srce
Arhiv VL
28.04.2010.
u 15:34

Pregled kojim se mjeri nataloženi kalcij stručnjaci sada preporučuju osobama koje pripadaju rizičnim skupinama.

Kalcij koji se taloži u srčanim arterijama možda je najbolji pokazatelj da bi osoba mogla dobiti srčani udar, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern koji su proveli istraživanje. Iako je ova veza već ranije dokazana, nije bilo očito koliko je važna. Stručnjaci sada preporučuju ovaj pregled kod osoba kod kojih se sumnja na mogućnost srčanog udara.

Autori studije ispitivali su najprije hoće li naslage kalcija dodatno povećati rizik osobe od srčanog udara, posebno kod osoba koje pripadaju rizičnim skupinama, kao što su starije osobe, pušači, pretile osobe te osobe s visokom razinom kolesterola. Istraživanje je provedeno na više od 5800 muškaraca i žena tijekom šest godina.

Kod svake je osobe rizik izračunat dvjema metodama - tradicionalnom metodom ispitivanja rizičnih čimbenika te metodom izračuna kalcija u srčanim arterijama. Ustanovljeno je da je kalcij poslužio za znatno bolje pretkazivanje srčanog udara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije