Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osobnost je bitna

Kakvog ste karaktera? O tome 'ovisi' kakvog ćete biti zdravlja

Sretna žena
Foto: Thinkstock
14.03.2014.
u 11:00

Istraživači tvrde da će mirnije, razumnije, osjetljivije i savjesnije osobe teže oboljeti od onih koji to nisu

Istraživači na sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini tvrde da je osobnost bitna za zdravlje. Navode da upravo ona određuje koliko će osoba paziti na sebe i na taj način, između ostalog, uvjetovati kakvog će biti zdravlja.

Najbolja zdravstvena zaštita je kad se čovjeka promatra u cjelini, uključujući i njegovu osobnost te stavove jer to utječe na njegovo zdravlje – objašnjava liječnik Norman Anderson.

Mirnoća je jedna od najvažnijih karakternih osobina za očuvanje budućeg zdravlja, tvrde znanstvenici potkrepljujući to rezultatima istraživanja koji su pokazali da su mirnije, savjesnije i osjetljivije osobe u svojim 20-ima imale puno bolje zdravlje u svojoj 38 godini od osoba koje se nisu mogle pohvaliti tim karakteristikama.

Foto: pixabay

U istraživanju je sudjelovalo 1037 ljudi rođenih u razdoblju od travnja 1972. do ožujka 1973., a njihovo zdravstveno stanje provjeravalo se svake dvije godine, od rođenja do njihove 38. godine. Nakon što su navršili 26 godina, njima bliske osobe (roditelji, supružnici ili prijatelji) bili su zamoljeni da daju svoj sud o karakteru osobe koja je sudjelovala u istraživanju, a otkriveno je da mirnije osobe nemaju toliko zdravstvenih problema ni loših navika koje utječu na zdravlje, poput pušenja.

Liječnici bi trebali, osim uobičajenih "sistematskih" pretraga koje uključuju mjerenje tlaka i temeljitu krvnu analizu, ustanoviti i kakvog je karaktera njihov pacijent jer bi se na taj način dugoročno mogla posložiti njegova osobna zdravstvena zaštita, tvrde istraživači.

>>Djeca ne trebaju pametne igračke, već toplinu doma, obitelj i zagrljaj

Komentara 1

CH
CH2710
21:43 14.03.2014.

Hm, "istraživanja" su rađena u 1972 i 1973 godini, dakle godinu dana, a ljude su pratili od rođenja pa do 38 godine života. Tko to ne zna koliko je 1 plus 1...???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije