Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kako znate da ste popili previše kave?

Ali kako nije dobro ničega previše, dobro je znati koliko je kave zapravo previše.
22. siječnja 2016. u 14:00 6 komentara 18490 prikaza
kava
Foto: Dalibor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kava je, potvrdili su nam posljednja istraživanja, itekako dobra za naše zdravlje. 

Ali kako nije dobro ničega previše, dobro je znati koliko je kave zapravo previše. 

Većina odraslih koji piju kavu konzumiraju oko 200 mg na dan (jedna do dvije šalice kave), a 600 mg je gornja granica koju ne biste trebali prelaziti.

U dugogodišnjem istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation, sudjelovalo je više od 200 tisuća ispitanika. Pokazalo se da osobe koje piju od jedne do maksimalno pet šalica kave na dan imaju manji rizik od prerane smrti uvjetovane srčanim bolestima, neurološkim bolestima i suicidom, a ispijanje kave nije se pokazalo povezano sa smrću prouzročenom karcinomom. 

A što se događa ako pijemo više od pet šalica kave na dan? Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da dugoročno ispijanje šest i više šalica kave na dan može prouzročiti povećani rizik od srčanog udara. 

Ako ste ljubitelj kave, stručnjaci savjetuju da birate kavu bez kofeina ako u njoj uživate u većim količinama jer i ta vrsta kave ima zdravstvene prednosti i obiluje antioksidansima kao i obična kava. 

>>Kava: Mala crna magija vrlo znakovito nazvana sikteruša

>>Ovo su namirnice koje biste trebali kupovati samo u malim pakiranjima. I postoji razlog za to...

Elipso

  • Ringo:

    Ne pijem kavu, pa mi je previše....da izračunam: jedna šalica. Ako popijem jednu šalicu nema spavanja do 3 iza ponoći. Zato je i ne pijem :)

  • Avatar maxist
    maxist:

    OD mlijeka do banana i mesa dijapazon je od otrova do dugovječnosti i eliksira života.........pretjerivanje s vodom može završiti smrtnim ishodom....dakle prilično jednostavno svatko za sebe "umjerenost u jelu i pilu" pa ne trebaju "studije" niti bomba naslovi........doba velikih otkriča je prošlo