Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kako probiotici pomažu u jačanju imunološkog sustava?

Iako su probiotici najpoznatiji po tome što pozitivno utječu na probavne i crijevne funkcije, korisne crijevne bakterije također su presudne za imunološki sustav. Otkrivamo njihov utjecaj na imunološki sustav kako bismo vam pomogli da se lakše nosite s nadolazećom sezonom prehlade i gripe.
03. studenoga 2020. u 09:35 348 prikaza
Malinca
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Zašto su korisne crijevne bakterije toliko važne?

Naše je tijelo preplavljeno mikroorganizmima, uključujući bilijune bakterija, kvasac, pa čak i viruse. Ljudska crijeva sadrže desetke bilijuna mikroorganizama, zvanih crijevna mikrobiota.

Postoji najmanje tisuću različitih vrsta crijevnih bakterija, ali nisu sve dobre za tijelo, jer loše bakterije i drugi čimbenici mogu nadmašiti one dobre. Stoga se najbolji crijevni probiotici sastoje od korisnih mikrobioloških bakterija koje pomažu u obnavljanju mikrobiote.

Iako svaka osoba ima jedinstveni sastav crijevne mikrobiote, slično otisku prsta, mikrobiota svake osobe obavlja iste fiziološke funkcije te pomaže tijelu da proizvodi vitamine i održava neometan rad našeg probavnog sustava. Probiotici za obnavljanje crijevne flore pomažu mikrobioti da optimalno izvršava svoje zadatke.

Jeste li znali da se 70 posto imunološkog sustava nalazi u crijevima?

Hrana, zajedno sa svim hranjivim tvarima koje sadrži, zapravo ne ulazi u krvotok a da prethodno ne probije crijeva ili crijevni zid. Zbog toga su probiotici u crijevima važni igrači imunološkog sustava. Posao crijeva je zadržati bilo što opasno izvan krvotoka, dok istovremeno apsorbira sve hranjive sastojke koje ste unijeli u tijelo.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju profilaktički i terapijski učinak, te poboljšavaju mikrobnu ravnotežu. Oni igraju ulogu u određivanju i održavanju osjetljive ravnoteže između nužnih i pretjeranih obrambenih mehanizama, uključujući urođene i prilagodljive imunološke reakcije.

Imunitetni probiotici natječu se sa štetnim bakterijama

Korisne crijevne bakterije pravi su odgovor ako želite ojačati imunitet i uspješno izbjeći ili ublažiti simptome prehlade, viroza i drugih bolesti. Probiotici igraju ulogu svojevrsnog zaštitara u crijevnom zidu, jer u krvotok puštaju samo tvari korisne za tijelo i zatvaraju vrata štetnim bakterijama i virusima.

Probiotici za obnovu crijevne flore pomažu mikrobioti u obavljanju njezine uloge tako što jačaju crijevnu stjenku i sprečavaju da postane propusna. Propusnost stjenke omogućava lošim bakterijama i virusima prolaz u krvotok, te se tako mogu razviti brojne bakterijske i virusne bolesti. Mogli bismo također reći da je tada naš imuni sustav slab odnosno neotporan, te da nas se različite bolesti brzo »primaju«.

Zbog ove funkcije probiotici igraju važnu ulogu za imunitet, jer uspješno svladavaju loše crijevne bakterije koje uzrokuju crijevnu propusnost, a posljedično reguliraju upalu i upalni imunološki odgovor.

Kako ojačati imunitet i brinuti se o zdravlju crijeva?

Iako neke bakterije služe samo kao jednosmjerna karta do ordinacije osobnog liječnika, probiotici sadrže samo dobre vrste bakterija, pa su odgovorni za smanjenje broja loših bakterija u crijevima zamjenom i poboljšanjem funkcioniranja naših dobrih bakterija.

Uzimanjem živih probiotičkih sojeva u obliku dodatka prehrani u kapsulama ili hrani osiguravamo da u crijevima imamo više dobrih bakterija nego loših. Međutim, kada u crijevima imamo više štetnih nego dobrih bakterija, naše zdravlje trpi i moramo razmišljati o tome kako ojačati svoj imunitet na najučinkovitiji način. Zdrava crijeva znače zdrav imunološki sustav, i obrnuto.

Malinca | Autor : Promo Foto: Promo Što se događa ako je flora u crijevima uništena?

Loše prehrambene navike, antibiotici, kronični stres, određeni lijekovi, nedostatak sna, alkohol i drugi čimbenici utječu na ravnotežu loših i dobrih crijevnih bakterija. Poremećena ravnoteža bakterija u mikrobioti utječe na brojne zdravstvene probleme, uključujući probavne probleme kao što su proljev, zatvor, nadutost, bolovi u trbuhu i umor, alergije, migrene, poremećaji raspoloženja i sustavne upale.

Povećana propusnost crijeva također utječe na smanjeni imunološki odgovor ili oslabljeni imunološki sustav, jer različiti virusi i bakterije iz okoline mogu ući u tijelo kroz crijevni zid. Kad otpor padne, brže nas hvataju prehlade, sezonska gripa i druge stvari. Uzimanje korisnih mikrobioloških bakterija daje odgovor na pitanje kako ojačati imunitet, jer na taj način možemo hraniti dobre bakterije u crijevima i pomoći im u izbacivanju loših bakterija.

Sojevi Lactobacillus i Bifidobacterium - najbolji probiotici za crijeva

Različiti probiotički sojevi bakterija koriste našem zdravlju na razne načine. Među najistraženijima su sojevi bakterija mliječne kiseline iz porodica Lactobacillus i Bifidobacterium. Istraživanje je otkrilo blagodati određenih sojeva i pokazalo nam koliko je određeni soj učinkovit i kvalitetan, te na što može utjecati.

Neki probiotici za imunitet potiču proizvodnju prirodnih antitijela u tijelu. Oni također mogu ojačati imune stanice, kao što su stanice koje proliferiraju IgA, T limfociti i prirodne stanice-ubojice. Probiotički sojevi Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus paracasei usko su povezani sa zdravim imunološkim sustavom, jer mogu umanjiti rizik od respiratornih infekcija i skratiti trajanje simptoma prehlade i gripe.

Neki probiotički sojevi bakterija mliječne kiseline iz obitelji Bifidobacterium također poboljšavaju imunološki odgovor regrutiranjem bijelih krvnih stanica za borbu protiv infekcija, te također pomažu u smanjenju infekcija uzrokovanih lošim bakterijama, stvaranjem tvari koje sprečavaju prolazak toksina kroz krv.

Savršen spoj mikrobnih bakterija

Probiotici u kapsulama Malinca kombiniraju savršenu mješavinu mikrobioloških bakterija. Dodatak prehrani za odrasle sastoji se od 16 različitih mikrobioloških sojeva bakterija, s čak 20 milijardi živih kultura u jednoj kapsuli. Veći broj bakterijskih sojeva znači veću korist za zdravlje crijeva i imunološki sustav. Koje su još blagodati Imunobiotika poduzeča Malinca?

Malinca | Autor : Promo Foto: Promo

 Otpornost na želučane kiseline i žuč: Imunobiotici u ioniziranom obliku, okruženi posebnom kapsulom, aktiviraju se tek kada stignu u crijeva, tamo gdje su najpotrebniji. Međutim, da bi tamo stigli, moraju biti otporni na žuč i želučanu kiselinu.

 Stabilnost živih bakterija: žive bakterije zaštićene su presvlačenjem mikročestica prašine u kapsuli posebnim slojem. Tako žive bakterije ne umiru na putu do crijeva.

 Hrana za mikrobiološke bakterije: fruktoligosaharidi i biljni inzulin djeluju kao prebiotici ili hrana za probiotičke bakterije, tako da se one množe u većem broju.

 Bez nepotrebnih dodataka, poput magnezijevog stearata, maltodekstrina, šećera, punila i drugih dodataka.

 Bez genetski modificiranih organizama.

Ako i sami želite vidjeti zašto su najbolji crijevni probiotici iz tvrtke Malinca, Imunobiotike u kapsulama možete naručiti u njihovoj internetskoj trgovini na www.malinca.hr/probiotici.html.

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!