Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječnik otkriva

Kako prepoznati kada je menstrualna bol znak ozbiljnijeg stanja?

shutterstock
24.03.2024.
u 14:00

Endometrioza nastaje kada to tkivo endometrije raste na područjima gdje ne bi trebalo, kao što su zdjelica i druga mjesta izvan maternice.

Endometrioza je uobičajeno, ali često pogrešno shvaćeno i nedovoljno dijagnosticirano ozbiljno zdravstveno stanje i često se može zamijeniti s menstrualnom boli. Maternica je obložena tkivom koje raste i odbacuje se tijekom menstrualnog ciklusa. Endometrioza nastaje kada to tkivo endometrije raste na područjima gdje ne bi trebalo, kao što su zdjelica i druga mjesta izvan maternice, uzrokujući različite simptome uključujući bol u zdjelici, bolne menstruacije, bol tijekom spolnog odnosa, neplodnost i umor, piše New York Post. 

Dr. med. Ted Lee, direktor minimalno invazivne ginekološke kirurgije na NYU Langone Health, otkrio je kako znati kada menstrualna bol može biti znak ozbiljnijeg stanja kao što je endometrioza.

VEZANI ČLANCI: 

Blagi do umjereni grčevi oko menstrualnog ciklusa mogu biti normalni, ali mjesečnice ne bi trebale biti toliko bolne da značajno ometaju vaš svakodnevni život. Ako redovito osjećate jaku bol koja ometa vašu sposobnost za rad, pohađanje škole ili uživanje u svakodnevnim aktivnostima, važno je razgovarati sa svojim liječnikom.

Bol u zdjelici javlja se kod endometrioze kada tkivo endometrija raste u abdomenu izvan maternice. Tijekom menstrualnog ciklusa, endometrioza reagira na hormonalne promjene zadebljanjem, razgradnjom i krvarenjem — uzrokujući upalu i bol gdje god se nalazila.

Žene mogu osjetiti bol samo tijekom menstruacije ili u različito vrijeme tijekom menstrualnog ciklusa. Endometrioza može uključivati ​​dodatne simptome uključujući obilno menstrualno krvarenje, mučninu, povraćanje, proljev, bol tijekom spolnog odnosa i probleme s plodnošću.

GALERIJA: Nevjerojatno: Ovo su najčudniji menstrualni rituali diljem svijeta

1/8

Dijagnosticiranje endometrioze može biti izazovno i često zahtijeva kombinaciju vaše povijesti bolesti, pregleda zdjelice i slikovnih testova kao što su ciljani ultrazvuk zdjelice ili MRI skeniranje. Pregled zdjelice omogućuje nam da potražimo abnormalnosti poput cista ili ožiljnog tkiva, kao i da provjerimo postoje li područja boli i osjetljivosti ili znakovi teške bolesti. Obično, u trenutku kada endometrioza postane vidljiva ili se na nju posumnja, bolest je prilično uznapredovala.

Također možemo upotrijebiti laparoskopiju za dijagnosticiranje ovog stanja stavljanjem pacijenta pod opću anesteziju tako da kirurg može napraviti niz malih rezova u abdomenu i umetnuti tanki skop sa svjetlom i kamerom na vrhu kako bi liječnik mogao vidjeti endometriozu i ožiljno tkivo po cijelom abdomenu za potvrdu dijagnoze.

Liječenje endometrioze ima za cilj ublažiti simptome, kontrolirati bol i poboljšati kvalitetu života. Nažalost, trenutno nema lijeka. Specifični plan liječenja ovisi o pojedinoj pacijentici i uzima u obzir čimbenike kao što su ozbiljnost simptoma i reproduktivni ciljevi pacijenta.

VEZANI ČLANCI: 

Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta poput ibuprofena i naproksena mogu pomoći kod bolova povezanih s endometriozom. Hormonska terapija, uključujući kontracepcijske pilule i kontraceptive koji sadrže samo progestin, poput hormonske spirale, reguliraju menstrualni ciklus i pomažu smanjiti težinu simptoma.

U slučajevima kada sami lijekovi nisu dovoljni, mogu se preporučiti minimalno invazivni kirurški zahvati. Tijekom laparoskopske kirurgije, kirurg može ukloniti implantate endometrija i ožiljno tkivo istovremeno s dijagnostičkim postupkom. Slično tome, robotski potpomognuta laparoskopija je minimalno invazivna opcija koja liječnicima daje trodimenzionalni prikaz visoke rezolucije malih područja oko zdjeličnih organa. Najčešće, pacijentice mogu otići kući isti dan nakon operacije, a obje kirurške tehnike rezultiraju relativno kratkim vremenima oporavka.

Endometrioza može dovesti do neplodnosti na nekoliko načina. Na primjer, ožiljno tkivo od implantata endometrije može blokirati jajovode, sprječavajući spermu da oplodi jajašce. Također može uzrokovati neplodnost lučenjem toksina koji mogu spriječiti da se oplođeno jajašce pričvrsti za sluznicu endometrija. Ovisno o preferencijama pacijentice i budućim planovima za trudnoću, uklanjanje endometrioze koje kvari plodnost može očuvati maternicu i druge reproduktivne organe uz ublažavanje boli uzrokovane stanjem. 

U mnogim slučajevima kirurško uklanjanje endometrioze može poboljšati mogućnost trudnoće kada se ne mogu pronaći drugi uzroci neplodnosti. U teškim slučajevima kada su drugi tretmani bili neuspješni i pacijentica ne želi sačuvati plodnost, može se razmotriti histerektomija, kirurško odstranjenje maternice, zajedno s ekscizijom endometrioze.

Ginekolog objašnjava kako je moguće da žena ne zna da je trudna: 'Postoji više razloga'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije