Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Kako pravilno očistiti krpu od mikrofibre? Evo najboljeg načina!

shutterstock
08.08.2023.
u 06:00

Krpe za čišćenje od mikrovlakana, krpe za prašinu i krpe za pranje podova treba oprati nakon svake uporabe kako biste se riješili zarobljene prljavštine.

Krpa od mikrofibre jedan je od najboljih dostupnih alata za čišćenje. Satkana od poliesterskih vlakana debljine otprilike jedne petine ljudske kose, iznenađujuće su jake i dugotrajne. Svojstva mikrovlakana omogućuju im da pokupe male čestice koje izmiču pamučnim krpama. Vlakna su elektrostatička pa privlače i zadržavaju prašinu, nude nježno abrazivno djelovanje i ne ostavljaju dlačice. Ali, kako biste krpu od mikrovlakana zadržali u najboljem izdanju, trebali biste naučiti kako je pravilno čistiti na da ostane upijajuća, mekana i bez zarobljenih ostataka, prenosi Real Simple.

Krpe za čišćenje od mikrovlakana, krpe za prašinu i krpe za pranje podova treba oprati nakon svake uporabe kako biste se riješili zarobljene prljavštine. Uklanjanjem prljavštine spriječit ćete grebanje na površinama kada ih sljedeći put koristite. Krpe za suđe od mikrovlakana mogu se koristiti do tri puta za sušenje posuđa prije pranja. Krpe koje se koriste za pranje posuđa treba dobro isprati nakon svake upotrebe, objesiti da se osuše i oprati ili zamijeniti najmanje svaki drugi dan.

VEZANI ČLANCI: 

Ne perite krpe od mikrovlakana s pamučnim ručnicima ili krpama. Pamuk odvaja dlačice, a mikrovlakna će privući i uhvatiti vlakna i uzrokovati stvaranje malih čvorova ili kuglica. Također, nemojte dodavati omekšivač prilikom pranja mikrovlakana jer on uzrokuje da vlakna budu manje upijajuća. Nemojte koristiti ni izbjeljivač s klorom jer može oštetiti mikrovlakna. A, ako ste zabrinuti zbog bakterijske kontaminacije, dodajte borovo ulje ili fenolni dezinficijens prilikom pranja. Preskočite sušilicu ili sušite na laganoj temperaturi kako biste spriječili oštećenje vlakana.

Što ćete trebati za čišćenje krpe od mikrovlakana?

  • Perilica rublja, sudoper ili plastični lavor
  • Stalak za sušenje ili automatska sušilica
  • Deterdžent za pranje rublja
  • Sredstvo za uklanjanje mrlja na bazi enzima
  • Destilirani bijeli ocat

Proces pranja:

1. Razvrstajte rublje: Odvojite krpe i ručnike od mikrovlakana od pamučnih ili lanenih predmeta. Nikada ne perite tkanine koje ostavljaju dlačice zajedno s predmetima od mikrovlakana.

2. Prethodno tretirajte mrlje: Ako ste zabrinuti oko uklanjanja teške prljavštine ili specifičnih mrlja, krpe treba prethodno obraditi. Obrišite mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja na bazi enzima ili jakim deterdžentom za pranje rublja. Prstima utrljajte sredstvo za uklanjanje mrlja u vlakna. Ostavite krpu sa strane najmanje 10 minuta kako bi enzimi počeli razbijati molekule mrlja.

VEZANI ČLANCI: 

3. Odaberite postavke perilice: Krpe od mikrovlakana možete periti u toploj ili hladnoj vodi bez obzira koristite li perilicu ili ih perete ručno. Koristite redoviti ciklus pranja i centrifuge. Dodajte deterdžent, ali ne i omekšivač u dozatore. Pažljivo odmjerite deterdžent i nemojte predozirati. Izbjegavajte vruću vodu koja može oštetiti mikrovlakna i cikluse visoke centrifuge koji mogu uzrokovati prekomjerno gužvanje koje je teško ukloniti.

4. Koristite metodu sušenja na niskoj temperaturi: Izvadite krpe iz perilice i protresite svaku kako biste iz izravnali. Objesite ih da se suše na zraku na stalak za sušenje. Ako planirate sušiti u sušilici, postavite sušilicu na nisku temperaturu i kratki ciklus.

Ako vam se krpe čine krute i manje upijaju zbog zarobljene prljavštine i ostataka deterdženta, pomiješajte otopinu od dvije litre vode i jednu šalicu destiliranog bijelog octa u sudoperu ili lavoru. Potopite krpe i ostavite ih da se namaču preko noći. Dobro isperite i objesite da se suši na zraku.

Daske za rezanje, daljinski upravljač...Ove stvari u kućanstvu prljavije su od - toaleta!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije