Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravstveni 
savjetnik

Kako najbolje pomoći djetetu koje je dobilo vodene kozice?

vodene kozice
Foto: Shutterstock
05.05.2014.
u 12:16

Nijednu bolest ne podcjenjujte pa tako ni vodene kozice svojeg djeteta

PITANJE: Kako najbolje pomoći djetetu s vodenim kozicama? Martina (Dubrovnik)

ODGOVOR: Vodene kozice dječja su bolest koju najčešće prebolimo, kako samo ime kaže, u djetinjstvu. Za mojeg studija učili su nas da je gornja granica pojavljivanja oko 40. godine života, tako da se danas bolest često prenosi s djece na roditelje koji tu bolest u djetinjstvu nisu preboljeli.

No, dob oboljelih promijenila se pa danas granica više nije 40 godina jer imamo primjera oboljelih od vodenih kozica i u 60-im godinama. Na sreću, to je rijetkost, ali ova je bolest puno ozbiljnija kod odraslih i veća je mogućnost komplikacija.

Kada bolest jednom prebolimo, doživotno smo imuni. Zaštićena su dojena djeca, od majki koje su preboljele vodene kozice i to u prvih nekoliko mjeseci života, kada se isključivo doje. Kada oboli dijete, lakša je klinička slika. To je još jedan dokaz dobrobiti dojenja kao zlatnog standarda u prehrani dojenčadi.

Sama bolest specifična je po kožnim promjenama s vodenastim mjehurićima na okrugloj crvenoj podlozi, koje izgledaju poput kapljica rose. One svrbe pa ih dijete može otkinuti, a tim načinom virus se može proširiti. Kada nakon nekoliko dana mjehurići postanu krastice, svakako spriječite dijete da ih skida prisilno jer će mu ostati ožiljci.

Uzročnik je virus, specifičnog lijeka nema, osim u teškim slučajevima kada se primjenjuje antivirusna terapija aciklovirom. Liječenje je simptomatsko, dakle pokušavamo djetetu olakšati bolest. Kožne promjene koje svrbe možemo premazivati posebnim preparatima kupljenim u ljekarni.

Svojim pacijentima preporučujem kupanje u blagoj otopini hipermangana (uz izuzetak glave) ili premazivanje otopinom sode bikarbone. Potrebno je u pola litre prokuhane i ohlađene vode umutiti tri velike jušne žlice sode bikarbone. Smotuljkom vate premazujte dijete nekoliko puta na dan ovisno o tome koliko ga svrbi. Svaki dan treba pripremati novu otopinu. Važno je dijete zadržati u kući. Izlasci su zabranjeni tjedan dana jer postoji mogućnost komplikacija kao što su upala pluća, upala uha ili malog mozga.

Ako djetetu tjelesna temperatura prijeđe 39 stupnjeva, ako jako kašlje, opće mu je stanje teško, ravnoteža poremećena i ima smetnje u hodu, svakako posjetite liječnika. Nijednu bolest ne smijemo podcjenjivati i moja je preporuka da se roditelji drže savjeta struke i imaju povjerenja u pedijatre.

>>Koja hrana može biti krivac za nadutost? Evo što izbjegavati, a što jesti

Komentara 2

BL
bljak007
15:38 05.05.2014.

Potopila me je drzava nasa!

BL
bljak007
15:38 05.05.2014.

Slala mene majka u djetinstvu kod oboljelih, da i ja ih prebolim, a ni do danasnjeg nista od vodenih kozica nisem dobil. Postal sem TITANIC

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije