Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Kako izbjeći stres za Božić

11. prosinca 2008. u 14:56 14 prikaza

Na samu pomisao da stiže Božić, neki sigurno požele utonuti u dugotrajni san i probuditi se za mjesec dana. Mnogim ženama upravo ti blagdanski dani pričinjavaju najveći stres.

A bez obzira što bi zajedništvo obitelji u tim danima trebalo biti najveće - taj sklad je u većini slučajeva najmanji upravo u božićnim danima, a kao dokaz ovoj tezi, svjedoče i brojne brakorazvodne parnice koje se pokreću u siječnju.

Nije čudno da je većina ljudi tijekom prosinačkoga blagdanskog razdoblja "na rubu živaca". Razočaranja i obiteljske svađe gotovo posvuda su neizbježene. No, stručnjaci tvrde da ipak ima nade, odnosno da se pažljivim planiranjem rizik može bitno smanjiti.

U namjeri da nikoga ne razočaraju, mnoge žene već Novu Godinu dočekaju potrošenih živaca. Jedan od savjeta zlata vrijedan svakako je onaj da se prije "velikog dana" dobro pripremite kako biste izbjegli neugodnu tišinu tijekom božićnih objeda.

U vlastitome domu domaćica može pripremiti i društvene igre koje će pomoći da se gosti opuste. Mnoge su žene u blagdanskom razdoblju najviše opterećene prevelikim očekivanjima, nastojanjima i željama. Svaka od njih u tim danima želi biti savršena domaćica, a to je veliki teret koji žena nosi u danima kada ionako ima puno posla.

Pečenje kolača i predbožićnu kupovinu najbolje je napraviti nekoliko dana ranije, a ne u posljednji trenutak, tako da i domaćica ima više vremena za sebe.

Poznato je da se tih dana jede puno više nego inače i to uglavnom visokokalorična hrana pa se mnogi i udebljaju tih dana, što je još jedan razlog zašto su mnoge žene nakon Božića depresivne.

Savjet - probajte odoljeti finim kolačima, francuskoj salati, sarmi i slasticama - jer kasnije će vam biti žao što su vam oči bile veće od želuca.

I ne zaboravite se više rekreirati za tih dana koji će vam sigurno pomoći da se riješite stresa.

I, još nešto, vrlo bitno! Nitko od vas ne očekuje da u tim danima budete savršena supruga, majka, kći ili snaha... uživajte u božićnim danima.

(ič)

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom