Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korekcija vida

Kako djetetu objasniti da mora nositi naočale za vid

majka
03.07.2011.
u 16:54

Uloga dječjih dioptrijskih naočala je korekcija vida, pa je bitno da naočale dobro pristaju i odgovaraju anatomiji dječje glave

Mnogim roditeljima muke zadaje uvjeravanje mališana koji, zbog problema s vidom, trebaju nositi naočale. Ako je dijete starije od tri godine, pokušajte s njim razgovarati, objasniti mu da su naočale pomoć, a pokažete li mu primjerom, na pola ste puta do uspjeha. Inače, uloga dječjih dioptrijskih naočala je prije svega ispravna korekcija vida. Naočale moraju dobro pristajati, te je zbog toga nužno pronaći model koji odgovara anatomiji dječje glave. Najbolje rješenje je lagan, stabilan i elastičan okvir izrađen od antialergijskog materijala. 

U ponudi su plastični i metalni dječji okviri. Metalni okviri su tanji i lakše popravljivi. Plastični okviri većom plohom priležu na nos i zbog toga često mogu biti ugodniji izbor. Također postoje okviri izrađeni od titana, koji je hipoalergijski, te ujedno najlakši materijal. Najvažnije su pak naočalne leće. S obzirom na materijal, postoje dvije vrste naočalnih leća, plastične i mineralne (staklene). U slučaju dječjih naočala bolji su izbor plastične leće, jer su otpornije na lom. Treba napomenuti da se dječje naočale razbijaju prilično često! Također postoje leće izrađene od polikarbonata, koje su iznimno otporne na udarce. Dječje naočalne leće trebale bi sadržavati UV filter, antirefleksni sloj i tvrdi sloj (premaz koji štiti leću od ogrebotina). 

I za kraj par trikova: izabrati ispravne naočale za vaše dijete najbolje će vam pomoći iskusni optičar koji će vam reći i koliki dio cijene pokriva zdravstveno osiguranje. Uvijek je dobro imati i rezervne naočale, kako ne biste imali problema u slučaju nezgode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije