Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnologija za najmlađe

Kako djeca od 4 do 7 godina mogu naučiti programirati? Uz knjigu Hello Ruby

Linda Liukas
Foto: screenshot/Kickstarter
30.01.2014.
u 10:45

Hello Ruby, knjiga je autorice i programerke Linde Liukas koja će biti tiskana zahvaljujući skupljenim donacijskim sredstvima na Kickstarteru. Liukas je postavila svoj projekt na spomenuti portal na kojem se prikupljaju donacije za realizaciju nečijih poslovnih poduhvata, a koji mogu pomoći široj zajednici.

U tek nekoliko sati nakon što je opisala svoju želju za pisanjem i tiskanjem knjige namijenjenoj djeci u dobi od 4 do 7 godina, a u kojoj ih se može naučiti kako programirati, Liukas je prikupila 10 000 dolara (nešto manje od 60 tisuća kuna), a u idućih 24 sata njen za njen projekt je uplaćeno nevjerojatnih 100 000 dolara. Do prije dva dana, odnosno 28. siječnja, njen projekt su podržali donatori s ukupno 200 000 dolara.

- Ovo je knjiga pomoću koje bi se djeca trebala zainteresirati za tehnologiju i kreirati njihovu percepciju o tehnologiju tijekom njihova odrastanja, rekla je autorica za Mashable.

Svijet programiranja percipira se kao hladan, logičan, ali njena percepcija je sasvim drugačija. Ona za programiranje tvrdi da je to poseban svijet kreativnosti i zaigranosti koji se krije iza znamenki 0 i 1.

Liuaks je suosnivačica Rails Girls, neprofitnog udruženja koji ima za cilj približiti programiranje i tehnologiju mladim ženama. Tri godine je pradavala svoje znanje i prenosila zanimanje za programiranje Codecadamy.

Liukas vjeruje da će pomoću njene knjige djeca naučiti osnove programskog jezika i operacijskih sustava pomoću likova poput Pipi Duge Čarape i Madeline, koje je i ona sama jako voljela u djetinjstvu. Njena knjiga je zapravo, kako tvrdi, prava pustolovna knjiga s glavnom junakinjom nestašnom, crvenokosom Ruby, koja izgubi svoju kolekciju čarobnih dragulja i mora krenuti na putovanje kako bi ih pronašla i vratila. Tijekom putovanja, udružuje svoje snage s usamljenim snježnim leopardom, posadom pričljivih androida, firefoxom i mudrim pingvinom.

- Zaboravljamo da je pričanje priča vrlo edukativni način na koji djeca mogu usvojiti mnoga znanja u ranom djetinjstvu, Ima toliko puno toga što ih možemo naučiti i prije nego upale računalo, kaže Liukas koja je ovu knjigu zamislila kao jednu priču koju roditelji mogu čitati svojoj djeci prije spavanja.

Naravno, djeca neće nakon ove knjige postati stručni programeri, ali će im se znatno približiti svijet softvera.

Kako i dalje pristižu donacije za njenu knjigu, Liukas navodi da će sve svoje vrijeme i pažnju usmjeriti da knjiga što prije ugleda svjetlo dana. Ako prikupi 250 000 dolara, što se zasada čini vrlo izglednim, Liukas će objaviti i priručnik za roditelje kako voditi djecu kroz radnu knjigu, a s 500 000 dolara će pokrenuti i mobilnu aplikaciju.

>>Računala i smartphonei krivi za porast teškoća u razvoju govora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije