Iako mnogi misle da banane uvijek treba držati na sobnoj temperaturi, njihovo čuvanje u hladnjaku zapravo može pomoći produžiti njihovu svježinu. Kora će prirodno potamniti, ali banana iznutra ostaje čvrsta i ukusna. Prema stručnjacima za upravljanje otpadom u NRC Business Waste, hlađenje zrelih banana može odgoditi proces prekomjernog sazrijevanja za čak tjedan dana. Nakon što banane izgube zelenu boju, stavljanje u hladnjak može pomoći u održavanju njihove čvrstoće, piše Express.
Stručnjaci iz Wheeldon Brothersa sugeriraju da ćete, ako uspijete prijeći preko smeđe kore, otkriti da je banana iznutra čvršća i ukusnija od onih ostavljenih da sazru na sobnoj temperaturi. Ova je metoda osobito korisna ako preferirate banane koje su samo djelomično zrele. U suprotnom, evo četiri druge metode koje možete isprobati da vam banane ostanu svježe dulje vremena.
1. Zelene banane držite izvan hladnjaka: S druge strane, zelene banane ne prolaze dobro u hladnjaku. Niske temperature mogu u potpunosti zaustaviti proces sazrijevanja, ostavljajući vam čvrste banane bez okusa. Najbolje je ostaviti zelene banane da sazru na sobnoj temperaturi dok ne budu spremne za jelo.
2. Nemojte držati banane u zdjeli s voćem: Stavljanje banana u zdjelu s ostalim voćem nije idealan način njihovog skladištenja. Banane ispuštaju plin etilen, prirodni spoj koji ubrzava sazrijevanje. Kada se banane pohranjuju u blizini drugog voća koje također oslobađa etilen, to može uzrokovati puno brže sazrijevanje i kvarenje voća.
3. Zamotajte stabljike da usporite sazrijevanje: Ako više volite držati banane u zdjeli za voće, razmislite o tome da njihove peteljke omotate plastičnom folijom. Ovaj jednostavan korak može smanjiti količinu oslobođenog plina etilena, što zauzvrat pomaže usporiti proces zrenja.
4. Objesite banane za bolju cirkulaciju zraka: Još jedan učinkovit način pohranjivanja banana je da ih objesite na kuku. Ova metoda omogućuje slobodno kruženje zraka oko banana, što pomaže u sprječavanju njihovog prebrzog sazrijevanja. Također ih odvaja od drugog voća koje proizvodi etilen, produžujući njihovu svježinu.
GALERIJA: Uz ove jednostavne trikove mlijeko, banane, kruh i druge namirnice - dulje će trajati!