Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'vjetrovita' namirnica

Kada ste zadnji put jeli grah? Ovo biste trebali znati...

Grah varivo
Foto: Thinkstock
06.01.2016.
u 12:00

Ma koliko vam se činilo da su ti posljedični trenutci toliko neugodni da je bolje ovu namirnicu izbjegavati u širokom luku, u krivu ste. Grah je, nutricionistički, pravi dragulj

Ako niste ljubitelj ove zdrave namirnice, evo razloga da se to promijeni. 

Neki izbjegavaju na svoj jelovnik češće uvrstiti grah zbog neugodnih probavnih posljedica poput nadutosti i vjetrova. 

Ma koliko vam se činilo da su ti posljedični trenutci toliko neugodni da je bolje ovu namirnicu izbjegavati u širokom luku, u krivu ste. Grah je nutricionistički pravi dragulj. 

Iako je lista mnogo duža, ovaj put ćemo izdvojiti dva razloga zbog kojih biste svakako na grah trebali gledati drukčije.

Pomaže kod mršavljenja

Grah obiluje vlaknima kojih bismo svakako trebali imati više u svojoj prehrani. Osim što pospješuje probavu, pruža osjećaj sitosti dulje vrijeme pa ćemo rjeđe posegnuti za nekim novim zalogajem obogaćenim kalorijama. Ako zaista niste ljubitelj tradicionalno pripremljenog graha, pokušajte s "varijacijama na temu", odnosno, osim u salate i variva, možete ga jesti s mljevenim mesom i chillijem, kajganom, juhama ili čak uvrstiti u sastojke svog omiljenog smoothieja. 

Odličan izvor proteina

Grah nije samo odličan izvor proteina. Grah će vam osigurati dosta energije, ali će i održavati razinu šećera u krvi stabilnom. To je bitno jer na taj način nećete imati osjećaj "gladnih očiju" i neutaživu želju za slatkim. 

Treba li vam još razloga da grah postane vaša nova omiljena namirnica?

>>Ova je namirnica koja pomaže pri sprečavanju raka gušterače

 

Ključne riječi

Komentara 90

GM
Gusta magla
12:14 06.01.2016.

Dobar grah daleko se cuje

Avatar ankabutorac
ankabutorac
12:12 06.01.2016.

Bazulj s kiselom repom ili zeljem...nema bolse hrane na kugli zemaljskoj

RA
rajmar
12:21 06.01.2016.

nekad sirotinjska hrana kao grah,kupus,krumpir,krvavica,čvarci se danas dižu u nebesa.pa mi na selu smo odrasli na tome i hvala mojim roditeljima na tako gospodskoj hrani,ustvari.i dan danas to u kući jedemo i hvala Bogu što ne živim u gradu gdje je kila čvaraka 100 kn,pa ka s tim čuku hranim kad se zasitimo.ha,ha gospodo iz grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije