Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trudnoca.hr

Jeste li spremni za drugo dijete?

Trudnoca.hr
08.05.2015.
u 09:40

Saznajte kada je pravo vrijeme za drugo dijete sa medicinskog gledišta, stajališta roditelja i starijeg djeteta

Iako je mnogo čimbenika koji će utjecati na vašu odluku kada poželite drugo dijete, za početak ćemo objasniti koliko je sa medicinske strane potrebno da tijelo žene bude spremno na drugu trudnoću. Većina liječnika savjetuje pauzu od dvije do tri godine do sljedeće trudnoće, osobito ako se radilo o porodu carskim rezom nakon kojeg je potrebno barem dvije godine kako bi rez na maternici u potpunosti zacijelio. Nakon poroda carskim rezom se ne preporučuje uzimanje epiduralne anestezije ni lijekova protiv bolova tokom sljedećeg poroda, osobito ako je on nastupio u razmaku kraćem od dvije godine.

Razlog tomu je moguće pucanje maternice na mjestu gdje je bio rez, pa je veoma bitno da žena u potpunosti bude svjesna svih bolova tokom poroda kako bi ukoliko dođe do otvaranja maternice koje žena osjeti liječnici mogli intervenirati i odmah obaviti carski rez kako se nebi u opasnost dovela i majka i dijete. Za zdravlje drugog djeteta je sigurnije da sa drugom trudnoćom pričekate barem dvije godine jer je upravo toliko potrebno da bi se protok krvi u maternici vratio na razinu prije trudnoće. Ponovljena trudnoća u periodu manjem od dvije godine može dovesti do nedohranjenosti vaše bebe i preuranjenog poroda. Rizik je veći što je kraći period između dvije trudnoće.

Kada je pravo vrijeme za drugo dijete sa stajališta roditelja i starijeg djeteta pročitajte na Trudnoca.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije