Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vinske zvijezde

Jesen u čaši – odležana i jantarna vina

Julio Frangen
16.11.2023.
u 07:00

Peto ovogodišnje ocjenjivanje Vinskih zvijezda bilo je u znaku upravo maceriranih vina. Na slijepo kušanje pristiglo je 20 uzoraka, a pobjedu je odnio je Rajnski rizling 2021. vinarije Cmrečnjak s 95,8 bodova.

Jesen je doba berbi grožđa, ali i skupljanja ostalih plodova, pa je vežemo uz voće i lijepe žuto-narančasto-smeđe tonove. Tako je nedavno ocjenjivanje projekta Vinske zvijezde, pod nazivom “Jesen u čaši” bilo upravo oslikano toplim bojama jesenjeg lišća, a na slijepom kušanju bila su odležana bijela, nešto crnih, no najviše jantarnih vina. Jantarna ili narančasta vina u zadnjih su petnaestak godina sve popularnija. O kakvim je vinima riječ? Najjednostavnije objašnjeno, to su bijela vina koja se vinificiraju postupkom za crna – kraćom ili duljom (ali oba veznom) maceracijom.

Foto: Julio Frangen

Često se rade u glinenim posudama i drvenim bačvama, po uzoru na drevnu vinarsku tradiciju. Ona su intenzivno žute-zlatne preko jantarne, sve do narančaste i narančasto-smeđe boje, a okus im je pun, imaju jako tijelo i izraženije tanine, baš poput crnih vina. Često ih krasi mineral nost te slasnost, punoća okusa. Za razliku od svježih vina s pri marnim, voćnim, cvjetnim i herbalnim aromama, jantarna vi na nude nam tercijarne arome, arome odležavanja (suho voće, med, zemlja) – i zasigurno se ne sviđaju svakome, jer su druk čija.

Foto: Julio Frangen

Peto ovogodišnje ocjenjivanje Vinskih zvijezda bilo je u znaku upravo maceriranih vina. Na slijepo kušanje pristiglo je 20 uzoraka, a pobjedu je odnio je Rajnski rizling 2021. vinarije Cmrečnjak s 95,8 bodova. Tko je zaslužio drugo, treće, četvrto i peto mjesto pročitajte u nastavku, a istaklo se i jedno voćno vino od haskap sibirske borovnice OPG Štajcera (91 bod).

Foto: Julio Frangen

Najbolje ocijenjena vina:

Rajnski rizling 2021. Cmrečnjak (95,8): Vino je žuto zelenkaste boje s osebujnim mirisom i harmoničnim okusom. Šećeri i kiseline su u idealnom omjeru. Ide uz rižoto od vrganja i šafrana ili teletinu ispod peke.

Primus Sivi pinot Orange 2018. Bolfan (95): Jantarno vino, fermentira s prirodnim kvascima, odležava u velikom drvetu, što mu daje punoću i eleganciju, uz arome orašastog voća i zrele kruške

Čaruga 2021. Apolitico (94): Izvrstan cuvée (spoj) sastoji se od 50% cabernet sauvignona i 50% merlota, dozrijeva u bačvama od 
hrasta i kestena, što mu, uz voćne arome daje ugodne note dima i vanilije 

Rajnski rizling Limited Edition 2017. Kurtalj (92): Kurtaljev rizling ima bogate voćne i cvjetne arome, mineralan je, teroarski. Pravi primjer odličnog plešivičkog rizlinga. Paše uz teletinu na bijelo ili teleće šnicle

Crni pinot 2021. Krauthaker (91,5): Elegantno vino, tamne rubinske boje, mirisa bobičastoga voća s nijansama začina vanilije i dima. Vrlo skladno vino koje paše i uz francuske sireve poput Cantala ili Saint-Nectairea

VEZANI ČLANCI: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije