Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Značajna razlika

Jednim trikom poboljšajte kvalitetu vode u svom domu i znatno smanjite račune, ovo su prvi koraci

BRITA
Foto: BRITA
1/7
05.06.2024.
u 12:56

Naprednim metodama filtracije vode možemo očuvati prirodne resurse

Na današnji dan, 5. lipnja, slavimo Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day), jedan od najznačajnijih događaja za podizanje svijesti o ekološkim problemima i poticanje globalnih akcija za njihovo rješavanje. Ovaj dan, koji je 1972. godine ustanovila Organizacija Ujedinjenih naroda (UN), okuplja ljude, zajednice, organizacije i vlade diljem svijeta u zajedničkom cilju očuvanja našeg planeta. Svjetski dan zaštite okoliša pruža nam priliku da se prisjetimo važnosti očuvanja prirode i da poduzmemo konkretne korake u tom smjeru. Svaka akcija, bez obzira na to koliko mala bila, doprinosi očuvanju okoliša i poboljšanju kvalitete života za sve nas. Na ovaj poseban dan podsjećamo se da je zaštita okoliša zajednička odgovornost i da zajedno možemo napraviti značajnu razliku.

Zašto je voda ključna?

Voda je ključni element za sve oblike života na Zemlji. Ona čini više od 70 posto ljudskog tijela i neophodna je za osnovne fiziološke procese, poput probave, cirkulacije i regulacije tjelesne temperature. Voda je također vitalna za ekosustave jer omogućuje fotosintezu u biljkama, koja je osnova za prehrambene lance. Osim toga, voda je ključna za poljoprivredu i proizvodnju hrane, kao i za industrijske procese i proizvodnju energije. Bez adekvatne količine i kvalitete vode, život na Zemlji ne bi mogao opstati.

Foto: BRITA

Dakle, voda je osnovni resurs bez kojeg život ne bi bio moguć, no upravo zagađenje tog neophodnog resursa predstavlja sve veći problem diljem svijeta. Industrijski otpad, poljoprivredni pesticidi, plastika i otpadne vode ozbiljno ugrožavaju kvalitetu vode koju koristimo za piće, kuhanje i svakodnevne aktivnosti. Ovi zagađivači ne samo što štete ljudskom zdravlju već i narušavaju ekosustave te negativno utječu na ekonomiju.

Važnost filtracije vode

S obzirom na sve veće izazove u očuvanju čiste vode, filtracija postaje ključna metoda za poboljšanje kvalitete vode i smanjenje zagađenja. Filtracija vode omogućuje uklanjanje nečistoća, što je posebno važno u urbanim sredinama, gdje je voda iz slavine često podložna kontaminaciji.

Zdravlje i sigurnost: Filtriranjem vode uklanjaju se štetne tvari poput bakterija, virusa, parazita, teških metala (npr. olova i žive), pesticida i herbicida. To pomaže u sprječavanju bolesti i osigurava kvalitetnu vodu za piće.

Foto: BRITA

Poboljšanje okusa i mirisa: Filtri za vodu uklanjaju klor i druge kemikalije koje mogu utjecati na okus i miris vode. Time se poboljšava kvaliteta vode, što je posebno važno za pripremu hrane i pića.

Smanjenje plastičnog otpada: Korištenjem filtrirane vode iz slavine smanjuje se potreba za flaširanom vodom, što pomaže smanjenju količine plastičnog otpada i njegova štetnog utjecaja na okoliš.

Ekološka održivost: Filtracija vode smanjuje potrebu za proizvodnjom, transportom i odlaganjem plastičnih boca, čime se smanjuje emisija ugljičnog dioksida i doprinosi zaštiti okoliša.

Ušteda novca: Dugoročno gledano, korištenje filtra za vodu je isplativije od stalne kupovine flaširane vode. Filtracija omogućava pristup čistoj vodi po nižoj cijeni.

Foto: BRITA

Zaštita kućanskih aparata: Filtri za vodu smanjuju kamenac i druge nečistoće koje mogu oštetiti kućanske aparate, kao što su aparati za kavu, perilice posuđa i grijači vode. Time se produžava vijek trajanja tih aparata i smanjuju troškovi održavanja.

Ukratko, filtracija vode je bitna za osiguravanje zdravstveno ispravne vode, zaštitu okoliša, ekonomske uštede i očuvanje kućanskih aparata.

BRITA: Inovativna rješenja za čistu vodu

Jedno od najistaknutijih rješenja na tržištu su BRITA filteri za vodu. BRITA, osnovana 1966. godine u Njemačkoj, pionir je u razvoju tehnologija za filtriranje vode. Njihovi proizvodi, poput vrča s MAXTRA PRO filterom i boce s MikroDisc filterom, koriste višestupanjsku tehnologiju za učinkovito uklanjanje zagađivača iz vode.

BRITA filteri koriste aktivni ugljen i ionske izmjenjivače kako bi uklonili klor, kamenac, teške metale, pesticide i mikroplastiku. Ova tehnologija ne samo što poboljšava okus vode već i osigurava njezinu sigurnost za svakodnevnu upotrebu.

Ekološki aspekti filtracije vode

Jedna od glavnih prednosti korištenja filtrirane vode je smanjenje upotrebe plastičnih boca. Prelaskom na filtriranu vodu, pojedinci mogu značajno smanjiti svoj plastični otpad. Na primjer, korištenjem BRITA filtera, svaka osoba može godišnje eliminirati do 15 kg plastičnog otpada. Ovo ne samo da pomaže okolišu već i štedi novac jer litra BRITA filtrirane vode košta samo 0,06 eura.

Foto: BRITA

Globalni utjecaj

Na globalnom nivou, smanjenje upotrebe plastičnih boca također znači smanjenje emisija CO2 povezanih s njihovom proizvodnjom i transportom. Filtracija vode kod kuće može smanjiti ugljični otisak, što je ključno za borbu protiv klimatskih promjena. Prema istraživanjima, konzumacija 2 litre filtrirane vode dnevno može smanjiti emisije CO2 za 134,7 kg po osobi godišnje.

BRITA i održivost

BRITA je posvećena održivosti, koristeći perle aktivnog ugljena dobivene iz ljuski kokosovog oraha i reciklirajući filtere na kraju njihova životnog vijeka. Njihovi proizvodi, poput staklenih vrčeva i bioplastičnih lijevaka, napravljeni su od recikliranih i obnovljivih materijala, što dodatno smanjuje njihov utjecaj na okoliš.

Foto: BRITA

Svjetski dan zaštite okoliša podsjeća nas na važnost očuvanja ovog vitalnog resursa. Filtracija vode predstavlja jedno od najučinkovitijih rješenja za smanjenje zagađenja i osiguranje pristupa čistoj vodi. Korištenjem naprednih tehnologija, kao što su BRITA filteri, možemo značajno doprinijeti očuvanju okoliša i stvaranju održive budućnosti za sve.

Više o BRITA proizvodima saznajte na  www.brita.hr.

Sadržaj donosimo u suradnji s BRITOM.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije