Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Jedna jabuka dnevno smanjuje rizik od raka debelog crijeva

voće
Luka Capar/VLM
28.03.2010.
u 17:10

Rizik od raka se može smanjiti za 30 do 40 posto malim promjenama poput uzimanja više voća i povrća...

Redovito konzumiranje jabuka može smanjiti rizik od razvijanja raka debelog crijeva, pokazuju to najnovija istraživanja provedena u Poljskoj i objavljena u časopisu European Journal Of Cancer Prevention.

U istraživanju su uspoređena 592 pacijenta koja pate od bolesti sa 765 zdravih pacijenata u istoj bolnici. Istraživanje je pokazalo da su pacijenti s rakom pojeli 9,5 obroka tjedno, a oni bez bolesti 11 obroka. Smanjen rizik od raka bio je vidljiv kod onih koji su dnevno pojeli jednu jabuku, a konzumiranje više od jedne jabuke smanjuje rizik za gotovo pola. Konzumiranje drugog voća i povrća nije imalo takav efekt na rak debelog crijeva. Zaštitna svojstva jabuke možda se kriju u flavonoidima koji djeluju kao antioksidansi koncentrirani u kori jabuke, smatraju znanstvenici. Prije konzumiranja jabuka se svakako mora oprati, ali ne i guliti.

No. prema Svjetskoj organizaciji za istraživanje raka, rizik od raka se može smanjiti za 30 do 40 posto samo malim promjenama poput uzimanja više voća i povrća, redovitog vježbanja i kontrole težine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije