Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa

Jedinstveni PDV na lijekove najviše koristi građanima, što je pokazala praksa u Austriji

Igor Haralović
08.06.2015.
u 12:18

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda tvrdi da bi manjak u proračunu bio samo 0,05 posto

PDV na lijekove u Hrvatskoj nije jedinstven: pet posto plaćamo za lijekove na recept, a 25 posto na bezreceptne lijekove.

Praksa europskih zemalja koje su uvele jedinstvenu (nižu) stopu PDV-a na sve lijekove govori da je došlo do povećanja dostupnosti i korištenja lijekova bez recepta, smanjenja prekogranične trgovine, ali i smanjenja posjeta liječnicima zbog manjih zdravstvenih tegoba. Povećanim samoliječenjem rasterećuje se zdravstveni sustav, smanjuju redovi u čekaonicama, a liječnici obiteljske medicine nisu pod tolikim pritiskom.

Dok bi ova mjera za državu značila kratkoročno smanjenje prihoda od PDV-a, dugoročno bi se rasteretio budžet. Austrija je primjer od kojeg Hrvatska može učiti. Naime, prodaja bezreceptnih lijekova u ovoj je zemlji porasla sa 489 milijuna na 747 milijuna eura od uvođenja jedinstvene stope na sve lijekove 2009.

– Austrijski PDV na sve lijekove prepolovio se sa 20 posto na deset u posljednjih pet-šest godina. Naš Zavod za zdravstveno osiguranje uštedio je sredstva, pacijenti su dobili niže cijene za bezreceptne lijekove, a to zapravo znači lakši i brži pristup lijekovima – kaže magistra farmacije Christine Nageler iz austrijske Udruge za samoliječenje IGEPHA.

Prema podacima Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda CASI, koja je pokrenula inicijativu izjednačavanja stope PDV-a, prosječan stanovnik Hrvatske godišnje potroši 23 eura na bezreceptne lijekove, dok je prosjek u zapadnoeuropskim zemljama 69 eura.

– Uvođenja jedinstvene stope PDV-a na lijekove podržavaju sve relevantne institucije: Ministarstvo zdravlja, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatska ljekarnička komora, liječničke organizacije, udruge pacijenata... Očekujemo da i posljednja instancija, Ministarstvo financija, prihvati argumente – tvrdi Igor Haralović, direktor tvrtke Sandoz, te nastavlja:

– Prema našim izračunima manjak u proračunu bio bi otprilike 0,05 posto državnog proračuna. Budući da Vlada želi biti socijalno osjetljiva, ova je mjera u cijelosti na tragu takve politike.

>>Što sve donosi jedinstvena stopa PDV-a na lijekove?

>>Apsurd: Na praktički isti lijek u Hrvatskoj PDV može biti i 5 i 25%

Komentara 1

BE
Berlioz
18:36 08.06.2015.

Smanjenje poreza prodavači uvijek iskoriste za povećanje cijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije