Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Jede vam se nešto slatko? Isprobajte ovaj Semifreddo s jagodama i vrhnjem!

shutterstock
22.05.2023.
u 14:30

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'. Iako datira još iz 19. stoljeća, semifreddo je i danas popularan i najčešće ga se može vidjeti na jelovnicima talijanskih restorana.

Vjerojatno u svom hladnjaku imate sve sastojke potrebne za pripremu semifredda, jedne od teksturom najdivnijih, ali podcijenjenih smrznutih poslastica. Lakši za napraviti od sladoleda, semifreddo ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu. Čini se da smrznuti deserti uvijek ostavljaju dojam, a svaki semifreddo koji napravite bit će vrhunac ljetnog okupljanja. Uz mnoštvo mogućih kombinacija okusa, postoji i puno prostora za kreativnost, prenosi Simply Recipes.

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'. Iako datira još iz 19. stoljeća, semifreddo je i danas popularan i najčešće ga se može vidjeti na jelovnicima talijanskih restorana. Sličan je smrznutom mousseu i oslanja se na kratki popis jednostavnih sastojaka koji se pretvaraju u savršenu ljetnu poslasticu. Nije potreban aparat za pravljenje sladoleda, što ga čini lakim i dostupnim svakome.

GALERIJA: Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?

1/6

Slično kao kod sladoleda, kombinacije okusa za semifreddo su beskrajne. Ovaj recept za semifreddo savršena je osnova za sve dodatne okuse ili dodatke. Nakon što se semifreddo izvadi iz kalupa, može se preliti raznim voćem, džemovima ili čime god želite. Recept za kompot od jagoda u nastavku lako je prilagoditi raznim vrstama bobičastog voća (kao što su maline, kupine ili borovnice), a može se ukrasiti preljevom čokoladnog umaka, otopljene bijele čokolade ili prženim bademima.

Jedna od prednosti izrade smrznutog deserta je mogućnost da ga pripremite unaprijed i pohranite u zamrzivač. Semifreddo se može napraviti do 2 tjedna unaprijed bez ikakvih negativnih učinaka na okus ili teksturu. Bilo da ga držite u zamrzivaču dva dana ili dva tjedna, svakako dobro omotajte desert plastičnom folijom. Kad ste spremni poslužiti semifreddo, obično ga možete odmah poslužiti, ali ovisno o tome koliko vam je zamrzivač hladan, možda ćete ga htjeti ostaviti da odstoji 5 minuta na sobnoj temperaturi prije nego što ga narežete.

VEZANI ČLANICI:

Sastojci:

Za semifreddo:

  • 1 1/4 šalice vrhnja za šlag
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 3 velika jaja
  • 2 velika žumanjka
  • 2/3 šalice šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 2 do 3 žlice prženih, nasjeckanih badema, pistacija ili pekan oraha (po izboru)

Za kompot od jagoda:

  • 500 grama jagodi
  • 1/3 šalice šećera
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

VEZANI ČLANCI: 

Upute:

  1. Obložite kalup za kruh plastičnom folijom i stavite ga u zamrzivač
  2. Dodajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije u zdjelu i miksajte dok se ne formira čvrsti šlag. Šlag premjestite u posebnu posudu i stavite u hladnjak.
  3. Dodajte nekoliko centimetara vode u lonac. Na vrh lonca stavite posudu s jajima, žumanjcima, šećerom i soli te mutite.
  4. Kuhajte smjesu u dok se šećerne otopi i smjesa postane pjenasta.
  5. Kada postignete željenu teksturu, maknite posudu s vatre i nastavite miksati velikom brzinom 8 do 10 minuta dok smjesa jaja ne postane gusta, sjajna, posvijetljene boje i hladna na dodir.
  6. Umiješajte 1/3 vrhnja za šlag u smjesu žumanjaka, zatim dodajte preostalo vrhnje za šlag dok se ne sjedini (nemojte previše miksati). Prebacite smjesu za semifreddo u pripremljeni kalup za kruh i malom lopaticom zagladite vrh.
  7. Čvrsto pokrijte plastičnom folijom i zamrznite dok ne postane dovoljno čvrsto za rezanje, najmanje 8 sati ili preko noći.
  8. Stavite jagode, šećer, limunov sok i sol u lonac na srednju vatru. Pustite da zakipi, povremeno miješajući, zatim smanjite na vatru i kuhajte dok se jagode ne raspadnu u gusti, zrnasti džem, oko 10 minuta. Maknite s vatre i umiješajte ekstrakt vanilije.
  9. Pustite da se kompot potpuno ohladi. Prebacite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u hladnjaku do upotrebe. Može stajati do 2 tjedna.
  10. Kad ste spremni za posluživanje, odmotajte semifreddo, preokrenite ga na pladanj i uklonite plastični omot. Prelijte kompotom od jagoda, pospite orašastim plodovima (po želji) i narežite.

Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije