Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udarac na muški ego

Je li vrijeme za mušku 'pilulu'? Kedžo je ipak za prezervativ jer se boji nuspojava

25.02.2016., Zagreb -  Pjevac Damir Kedzo.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
25.01.2017.
u 13:20

Ona bi mogla poštenije podijeliti odgovornost za planiranje roditeljstva, ali pokrenula je i svojevrstan novi rat među spolovima

Pedeset godina nakon primjene hormonske kontracepcije kod žena, i muškarci će uskoro dobiti svoju “pilulu” za sprečavanje neželjene trudnoće. U primjeni bi navodno trebala biti 2018. godine.Iako bi mnogi pomislili kako muškarci neće biti zainteresirani za korištenje hormonske kontracepcije, nedavna istraživanja potvrđuju da trećina njih na tu mogućnost gleda blagonaklono. To je potvrdio i ginekolog, stručnjak za humanu reprodukciju, dr. sc. Ivan Fistonić, napominjući da muška “pilula” nikako nije pomodni hit, nego rezultat ozbiljnog interesa znanstvenika koji se bave humanom reprodukcijom.

Radi na principu ženske pilule

– Hormonska kontracepcija kod muškaraca djeluje na istom principu kao i ženska kontraceptivna pilula, a taj je da “prevari” mozak. Unošenje spolnih hormona u tijelo smanjuje produkciju hormona hipofize koji upravljaju spolnim žlijezdama, čime se smanjuje proizvodnja testosterona u testisima, zaustavlja spermatogeneza, rast i razvoj spermija, a time i oplodni potencijal – objašnjava dr. sc. Ivan Fistonić napominjući kako postoji nekoliko načina praktične primjene ove kontraceptivne metode. Naime, najčešće se koristi muški spolni hormon testosteron koji se unosi u tijelo putem injekcija svaka četiri tjedna ili putem tankih potkožnih implantata u obliku štapića koji pružaju višemjesečnu zaštitu od neželjene trudnoće. Kako uzimanje hormonskih kontraceptiva sa sobom nosi niz nuspojava, a za učinkovitost ove metode potrebne su visoke doze testosterona, znanstvenici još sa sigurnošću ne mogu govoriti o eventualnim štetnim učincima za zdravlje, posebice na krvožilni sustav i prostatu.

Uz činjenicu da ovakav oblik kontracepcije, za razliku od prezervativa, ne štiti od spolno prenosivih bolesti, dr. sc. Fistonić navodi još jednu negativnu stranu – povratak oplodnog potencijala u muškaraca nije toliko brz kao u žena koje prestanu s uzimanjem svojih kontraceptivnih pilula. Novija metoda, koja je također u fazi kliničkog istraživanja, jest imunokontracepcija, a temelji se, objašnjava dr. Fistonić, na zaustavljanju razvoja spermija putem imunosnog udara na FSH, hormon hipofize koji je vitalan za zrenje spermija. Riječ je o cjepivu koje je zasad učinkovito samo kod dvije trećine ispitanika, zbog čega je nedostatno za širu primjenu.

Nismo propustili pitati ni neke domaće poznate osobe što misle o toj temi.

– Kontracepcija nije samo odgovornost žena, a s obzirom na to da težimo ravnopravnosti, mislim da se i muškarci trebaju “žrtvovati” za isti cilj. S obzirom na to da muška pilula utječe na hormone, bilo bi mi vrlo važno znati izaziva li nuspojave koje bi utjecale na moje zdravlje i “muškost”, primjerice hoće li mi od nje narasti grudi ili hoću li se udebljati – kaže Denis Dumančić iz Letećeg odreda.

Damir Kedžo, pak, kaže kako je za njega prezervativ još najbolja opcija jer se zna da kontracepcijska pilula kod žena ima puno nuspojava. Ništa drukčije neće biti, smatra Kedžo, ni s muškom “pilulom”.

Udarac na muški ego

Hrvoje Prskalo iz Bang Banga smatra kako bilo koje korištenje preparata kojima se utječe na prirodnu hormonsku ravnotežu ne može biti dobro, bez obzira na to je li riječ o muškarcima ili ženama, osim – naravno – ako oni služe za liječenje tj. reguliranje hormona.

– Pitanje razine testosterona kod muškaraca nije vezano samo za reprodukciju ili planiranje obitelji, to je kod nas muškaraca pitanje moći. Pogotovo kod muškaraca koji zađu u neke osjetljive godine. Dobro izdanje u krevetu puni ne samo naš ego, nego i osigurava mir i harmoniju u životu. Nikakve pilule i nikakvo kresanje krila, ni govora – rekao je Sandro Bastiančić, frontmen En Facea.

>>Kad je saznala da je trudna svijet joj se srušio. 'Nije pravo vrijeme za dijete...'

Komentara 3

SE
Secli
14:10 25.01.2017.

Tooo,napokon tovarenje bez straha.

PA
Pajkoslava2
13:57 25.01.2017.

I tako muskarci, malo pomalo postaju zene, a da toga nisu ni svjesni.. oj svijete, propast ti se velika sprema! Ono sto je nekad bilo normalno, danas je tabu. A zdravi ljudi postaju bolesni i srednjovjekovni..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije