Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objasnila ginekoliginja s Yalea

Je li seks u trudnoći siguran i u kojim ga situacijama ipak treba izbjegavati?

Shuttershock
25.02.2021.
u 22:50

Ne postoji ni ispravan, a ni ogrešan način na koji se treba seksati u trudnoći i niti jedna poza neće naškoditi djetetu, kaže ginekologinja i budućim mamama preporučuje položaj koji im najviše odgovara

Kad je o seksu u trudnoći riječ mnogi budući roditelji - i mame i tate - pri samoj pomisli osjećaju laganu nelagodu, pogotovo kad je buduća mama u već poodmaklom stupnju trudnoće. I kad nema nikakvog fizičkog, odnosno medicinskog razloga da izbjegavaju seks, često sami sebe izlude s pitanjima tipa 'Može li dijete nešto osjetiti' ili čak 'Može li se za vrijeme seksa beba ozlijediti'...

- Nema ničeg lošeg ni opasnog u seksu tijekom trudnoće, pogotovo ako je već prošao termin poroda - kaže dr. Mary Jane Minkin, profesorica opstetricije, ginekologije i reproduktivnih znanosti na Medicinskom fakultetu na Yaleu, '

Ona objašnjava da je nakon termina seks čak i poželjan da 'dijete pogura van', što se događa zbog muškog hormona prostaglandina koji mišiće maternice potiče na kontrakciju. Zbog toga i sami liječnici često, kaže dr. Minkin, par koji čeka bebu potiču na češću seksualnu aktivnost.

Foto: Shuttershock

- Ne postoji ispravan, a ni pogrešan način ili 'kriva poza' seksa u trudnoći i niti jedan položaj neće djetetu naštetiti - rekla je ginekologinja, pa budućim mamama preporučuje da jednostavno odaberu onu pozu koja im je najudobnija i najviše im odgovara.

Smanjeni libido tijekom trudnoće

Nemojte se iznenaditi, kaže dr. Minkin, ako za vrijeme trudnoće jednostavno niste raspoloženi za seks, Žene naime seks najmanje žele u trećem tromjesečju, vjerojatno jer osjećaju da su 'velike', a i umorne su.

- Osim toga, ženski libido može smanjiti i pojačano lučenje prolaktina - objasnila je.

'Ujutro porazmislim hoću li brati stolisnik ili ću u radionicu'

1/4

Kad u trudnoći ipak ne bi trebali imati spolni odnos ?

Ako osjetite bol, kaže ginekologinja, zaustavite se i javite se svom liječniku ili ginekologu, a ako je sve u redu, možete i nastaviti s aktivnosti.

Ako ne želite izazvati prijevremeni porod

Žene koje se liječe zbog prijevremenog porođaja ne bi trebale imati spolni odnos, kaže dr. Minkin, jer prostaglandin iz sperme može uzrokovati neželjene kontrakcije maternice.

Foto: Shuttershock

Ako krvarite

Krv u trudnoći obično nije dobar znak - ni tijekom ni nakon odnosa - pa ako vidite da krvarite, javite se liječniku, poručila je dr. Minkin.

Ako mislite da partner ima neku spolno prenosivu bolest

Dr. Minkin upozorava i da se ne biste trebali trudni seksati s parterom za kojeg sumnjate da bi mogao imati neku spolnu infekciju.

- Zamolite a se što prije testira - kaže ginekologinja i naglašava kako nije dovoljno koristiti kontracepciju, jer ona nije 100 posto učinkovita u blokiranju spolnih bolesti pa bakterije mogu u rodnici prijeći na dijete, objasnila je dr. Minkin za Health.

Cijelo vrijeme krivo stavljate maskaru: Pogledajte puno bolji način!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije