Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve što smo 'znali'...

Je li narančin sok gori od gaziranih pića?

Juice
Foto: Thinkstock
1/2
09.05.2014.
u 12:48

U nedavno objavljenom članku u magazinu The Lance Diabates navodi se da se konzumacija cijele voćke povezuje sa smanjenjenim ili neutralnim rizikom od dijabetesa, dok se pijenje voćnog soka povezuje s povećanim rizikom od iste bolesti.

Sok od naranče često je neizostavan odabir uz doručak mnogih, no sada bi nam se moglo poljuljati ono što smo dosada mislili.

Često se u jednadžbu za zdravlje stavljala čaša svježeg narančinog soka. No, čaša soka od naranče sadrži čak 21 gram šećera pa se postavlja pitanje je li ovaj voćni sok gori od gaziranih sokova, piše Huffington Post

1. Mračna tajna u 'čaši sunca'

- Kada se voće oguli, ukloni pulpa, ostaje slatki sok koji ima jednaku količinu šećera kao 'demon prehrambenog svijeta', gazirani sok. Količina šećera iznosi pet do osam žličica po čaši, a on je u prirodnom voćnom soku prepun kalorija, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta u Glasgowu. U nedavno objavljenom članku u magazinu The Lance Diabates navodi se da se konzumacija cijele voćke povezuje sa smanjenjenim ili neutralnim rizikom od dijabetesa, dok se pijenje voćnog soka povezuje s povećanim rizikom od iste bolesti.

2. Gorka istina

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Vitamin C iz naranče dobar je za imunološki sustav i antioksidans je koji štiti stanice od slobodnih radikala. No, neke od njegovih prednosti su precijenjene, navodi se. Nijedno istraživanje nije dokazalo da vitamin C pomaže u izlječenju prehlada. Nadalje, podaci na ambalaži kupovnog soka o količini vitamina C odnose se na trenutak kada je proizvod pakiran, a prema stručnjacima svi sokovi tijekom vremena gube nutrijente. Zbog toga se preporuča svježe ocijeđeni sok popiti odmah. Moderna tehnologija omogućila je dulji rok trajanja sokova koji se čuvaju u spreminicima u kojima mogu izdržati i do godinu dana. Nakon što se zapakiraju u ambalažu vrijeme provode u skladištima, na policama u trgovinama ili u hladnjaku i cijelo to vrijeme neprestano gube vitamine.

3. Skriveni sastojci

Obradom i pripremom za skladištenje sok gubi okus pa mu se dodaju razni dodaci kako bi pojačali okus. Ti dodaci često su iz zemalja koje imaju različita ograničenja i kontrole pesticida od zemalja u kojima se taj sok prodaje.

4. Zaključak

Gazirani sokovi povezani su s pretilošću, dijabetesom, srčanim bolestima i gihtom te zbog nedostatka hranjivih tvari su još uvijek gori izbor od soka od naranče, barem kada je u pitanju zdravlje. Problem nastaje kada ljudi na dijeti potrebne količine vode ili voća zamijene voćnim sokovima.

>>Vrijeme je za buđenje... Počastite se 'bombom vitamina'

>>Ova dijeta stvarno djeluje! 10 načina da 'ubijete' 500 kalorija i smršavite

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije