Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija u znanost

Istraživat će što uzrokuje pretilost

Na ovom projektu rade ugledni znanstvenici, a predvodi ih dr. sc. Saša Missoni (prvi desno)
18.07.2018.
u 09:11

Grade se četiri nova laboratorija koji će stvoriti učinkovitiji znanstveno-istraživački sustav i omogućiti nove spoznaje

Više od 26 milijuna kuna koji dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj Institut za antropologiju u Zagrebu uložit će u Centar za primijenjenu bioantropologiju. Riječ je o najvećem i najvažnijem projektu Instituta do sada jer uključuje izgradnju četiri nova laboratorija, laboratorij za molekularnu antropologiju, evolucijsku antropologiju i bioarheologiju, kemijsku analitiku te mikrobnu ekologiju, sve u postojećim prostorima Instituta. Planirana je i rekonstrukcija dijela postojeće zgrade Instituta, organizacijska reforma Instituta primjenom novog plana istraživanja te plana upravljanja Centrom i Institutom kako bi se stvorio učinkovitiji znanstveno-istraživački sustav.

Važna suradnja s drugima

Projekt je odobren u sklopu Poziva “Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu sektora istraživanja, razvoja i inovacija”, a koji se financira u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020. iz spomenutog Europskoga fonda za regionalni razvoj.

- Taj europski novac ulažemo u opremanje Centra koje će omogućiti istraživanje različitih pojava onako kako do sada nije bilo moguće. Primjerice, pretilost kao pojavu o kojoj još relativno malo znamo moći ćemo cjelovito istraživati, uključujući sve čimbenike rizika za njezin razvoj, a onda i razvijati intervencijske i prevencijske programe. Stoga nam je važna i suradnja s drugim institucijama, rekao nam je dr. sc. Saša Missoni, ravnatelj Instituta za antropologiju. Voditelj je projekta prof. dr. sc. Damir Marjanović s Instituta za antropologiju, a uz njega na projektu sudjeluju i doc. dr. sc. Saša Missoni, prof. dr. sc. Ivor Janković, dr. sc. Mario Novak, dr. sc. Miran Čoklo te još niz uglednih znanstvenika iz tog i srodnih područja.

Mogućnost za nove poslove

Projektom će se također omogućiti provođenje znanstvenih istraživanja vrhunske kvalitete na Institutu te bolje povezivanje s međunarodnim institucijama i daljnje prijave značajnih međunarodnih projekata.

- Formiranjem Centra za bioantropologiju otvaramo mogućnosti suradnje s drugim institucijama te ćemo temeljem toga moći otvarati nova radna mjesta i vršiti nova istraživanja. Novom opremom omogućit će se povezivanje s bazama drugih znanstveno-istraživačkih institucija, bazama vezanim uz biomedicinu u institucijama EU, ali i šire. Ovime se dodatno otvaraju vrata ulaska u međunarodne projekte u dijelu koji nam je do sada bio izvan dosega te napredak u područjima u kojima smo već imali odlične rezultate. Planiramo pokrenuti nove znanstveno-istraživačke projekta, povećati broj znanstvenih radova i pojačati nastavne aktivnosti, a pritom nam je osobito bitna razmjena znanja sa srodnim ustanovama, kaže dr. Missoni.

Ovo je 10 namirnica koje biste odmah trebali početi jesti:

Na ovom projektu rade ugledni znanstvenici, a predvodi ih dr. sc. Saša Missoni (prvi desno)
1/11

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
17:22 18.07.2018.

pa..meso kolači i tjestenina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije