Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Radio-frekvencijsko zračenje uzrokuje kancerogene tumore

Naši nalazi kancerogenih tumora kod štakora koji su izloženi okolišnim razinama radio-frekvencijskog zračenja u skladu su s rezultatima studije Američkog nacionalnog toksikološkog programa o zračenju mobitela.
26. ožujka 2018. u 08:27 0 komentara 1994 prikaza
Foto: Thinkstock/ilustracija

Istraživači talijanskog Instituta Ramazzini objavili su rezultate opsežne studije koji pokazuju da su životinje koje su dugo vremena bile izložene uobičajenim razinama zračenja baznih stanica za mobitele, oboljele od raka schwannoma.

Pepper je već postao tolika zvijezda na gotovo svim tehnološkim sajmovima da je selfie obvezan MWC Barcelona Doba mobitela na vrhuncu: Internetu s mobitela već pristupa više od 3,3 milijarde ljudi

 

Studija je promatrala 2448 laboratorijskih štakora od prenatalne dobi do njihove prirodne smrti, koji su bili izloženi zračenju bazne stanice 19 sati na dan, a istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu "Environmental Research" u ožujku ove godine. Naši nalazi kancerogenih tumora kod štakora koji su izloženi okolišnim razinama radio-frekvencijskog zračenja u skladu su s rezultatima studije Američkog nacionalnog toksikološkog programa o zračenju mobitela. Ove dvije studije daju dovoljno dokaza da pozovu Međunarodnu agenciju za istraživanje raka (IARC) da preispita i ponovno klasificira svoje zaključke o kancerogenom potencijalu radio-frekvencijskog zračenja na ljude, izjavio je autor studije i direktor istraživanja Fiorella Belpoggi.

Sve izloženosti korištene u studiji Ramazzini bile su unutar dopuštenih granica. Drugim riječima, osoba može legalno biti izložena ovoj razini zračenja. Ipak, bolesti su se razvile u tim životinjama na ovim legalno dopuštenim razinama, objasnio je dizajner američke studije o zračenju mobitela Ronald Melnick. "Vlade trebaju ojačati propise kako bi zaštitile javnost od tih štetnih ne-toplinskih izloženosti zračenja", kazao je. Studija je važna jer utvrđuje kako niske razine radio-frekvencijskog zračenja mogu uzrokovati štetne učinke na zdravlje, ističe se.

Dva talijanska suda, uključujući i Vrhovni sud, već su prepoznali radio-frekvencijsko zračenje kao uzrok razvoja tumora, ističe se u priopćenju talijanskog Instituta Ramazzini. Institut Ramazzini ističe da bežične antene poput onih na staničnim tornjevima ne smije biti blizu domova, škola, parkova ili bolnica. Prioritet bi trebao biti vraćanje komunikacija koje se odvijaju putem žice, kako bi se smanjila potreba za bežičnim vezama. Žičana komunikacija ima veću kvalitetu, manje je osjetljiva na kibernetske napade i sigurnija je za ljudsko zdravlje, kaže se u izjavi Instituta. Paralelno s obnavljanjem i izgradnjom žičane infrastrukture, cilj bi trebao biti smanjenje gustoće i snage baznih stanica. Ljudi bi trebali imati priliku živjeti i raditi u zdravijim okruženjima, kaže se u izjavi Instituta.

Ilustracija Analiza Ova boja automobila i dalje prevladava na cestama diljem svijeta debelo dijete Tjelesna masa Trend se preokrenuo: zašto su siromašna djeca deblja od bogate Beč je najbolji grad za život deveti put za redom Popis najboljih gradova Beč deveti put zaredom najbolji grad, evo gdje se nalazi Zagreb
Koprivnica: Gotovo stopostotni odaziv građana na cijepljenje Pfizer cijepivom
JEDNO ZABRINJAVA
Član vladinog Znanstvenog savjeta otkrio koliko smo sigurni nakon cijepljenja
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.